Halász Judit: Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti

Halász Judit: Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 2019-ben (Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)

Kollegiális, baráti kapcsolataim voltak, amelyek megdöbbentettek, hogyan változtak át valami mássá. Olyanokkal is találkozik az ember, akik minden irányhoz megpróbálnak igazodni – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban Halász Judit, akivel nem sokkal mostani, kerek születésnapja előtt beszélgettünk. A színész-énekesnővel az is szóba került, hogy mennyire működött másként egykoriban a filmes rendszer, mint ma. – A filmeknél akkoriban nem egy ember döntött, több stúdió volt, több műhely, ahol együtt értékelhettek, javíthattak, változtathattak egy-egy forgatókönyvön. Ehhez képest most gyakorlatilag egy ember dönthet arról, miből lehet film, miből nem. Ki rendezhet, ki nem – jegyezte meg.

A művésznőnek két és fél évvel ezelőtt, 2020. március 7-én volt a Vígszínházban az utolsó előadása abból a Tolsztoj-darabból, amiben – ahogy mondta – nagyon érdekes szövegei vannak. Többek között ilyeneket mond: „A teljes szlávságnak egyesülnie kell, és a pravoszláv Oroszországgal az élen vissza kell hoznunk Istent Európának, akit a francia forradalmárok meggyilkoltak.” Az orosz invázió árnyékában mindez szomorú aktualitást nyer, de ettől még nem ért egyet azzal sem, amikor Tolsztojt és Dosztojevszkijt veszik le a polcokról.

• Az interjú egyeztetése előtt nem sokkal törte lábát, de még ülve is színpadra lépett, nem hagyta cserben a közönségét. Sokat dolgozott az utóbbi időben?
• Csalódott hatalomközelbe került személyekben?
• Hogyan viseli a politikai megosztottságot?
• Mit gondolt Szabó István ügynökügyéről?
• Pályája első felében egyértelműen színésznőként tekintettek önre, aztán már inkább gyerekdalok énekesnőjeként. Ennyire egyértelműen vált ketté az ő számára is?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!