Mintha az embernek lenne pénze

Mintha az embernek lenne pénze

Prémium minőség ingyen. Akad, aki az alapítvány nélkül sosem jutna szemüveghez (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

– Kicsit léhán áll a szemüveg – mondja az asszony.
– Léhán? – kérdezik tőle.
– Ne haragudjanak, én nem az itteni magyart beszélem – válaszolja.

Nevetnek. Az asszony és a többiek Kárpátaljáról, a háború elől menekültek el, most átmenetileg Budapesten, a Bánya utcai hajléktalanszállón laknak. A léha jelen esetben azt jelenti, hogy a szemüveg szára nem illeszkedik jól. Szőke Zsuzsa, az Új Start Alapítvány projektvezetője megigazítja. Az alapítvány szemüvegprogramján vagyunk éppen, amit a Magyar Optikus Ipartestülettel és a Látásért Alapítvánnyal közösen valósítanak meg. Ebben a körben a fő támogatójuk a Silhouette keretforgalmazó és a Hoya lencsegyártó cég, továbbá a Magyar Terre des hommes Alapítvány, ami több programjával is jelen van a Bánya utcában és a Gyáli úti hajléktalanszállón is.

Magyarországon nincsen állami támogatás a szemüvegekre. Hiába ingyenes a szemészeti vizsgálat, a páciens a látásjavító eszközt nem kapja ingyen, a rendes piaci árát kell kifizetne. Ez még egy középosztálybeli család kasszáját is megterheli, nemhogy a szegényekét. Az Új Start Alapítvány szemüveg-programja 2016 óta tart.

• Mik a tapasztalatok, a szegényebbek között mennyire probléma a látásromlás?
• Mennyi emberen tudott eddig ilyen módon segíteni az alapítvány?
• Mennyiben más ez a program az Ukrajnából menekültek szerint, mint ami náluk van?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!