Mit tehet az ember, ha a gyermekét zaklatják az online térben?

Mit tehet az ember, ha a gyermekét zaklatják az online térben?

Képünk illusztráció (Fotó: AFP/Hans Lucas)

Már a netkorszak hajnalán szocializálódott generáció sem igazán tud lépést tartani saját gyerekei internetes szokásaival, állítja a BBC nagy összeállítása. A szolgáltatók sok megoldást kínálnak arra, hogy a szülők meg tudják óvni gyerekeiket a nem kívánt tartalmaktól, ám a legjobb még mindig az, ha őszintén beszélünk utódainkkal a rájuk leselkedő veszélyekről.

A digitalizáció előretörésével, az okoseszközök tömeges elterjedésével a gyerekek is egyre többet ülnek képernyő, kijelző előtt, és ez nagy veszélyeket rejthet. A gyerekeket traumatizálhatják az interneten látott szörnyű videók, a sokkhatástól pedig csendben szenvednek magukban. Egyre több és egyre fiatalabb gyerek használja az internetet, amely olyan gyorsan fejlődik, alakul és változik, hogy a szülők többsége mind nehezebben képes tartani a lépést saját csemetéivel. Ezekről a problémákról készített szakértők bevonásával összeállítást a brit közszolgálati BBC.

A kérdés, hogy mit kell tudniuk és tenniük a szülőknek ahhoz, hogy gyermekeik biztonságban legyenek az interneten, egyre hangsúlyosabb. Előtte azonban néhány statisztikai adat: a Common Sense Media 2019-es felmérése már bőven a koronavírus-járvány kitörése előtt azt mutatta, hogy a gyerekek sok időt töltenek a világhálón; a 8–12 éves amerikai korosztály 2 óra 44 percet, míg a 13–18 éves tinik 7 óra 22 percet interneteztek átlagban naponta. Egy másik, 2018-as amerikai kutatás pedig azt állapította meg, hogy a 7 óránál többet internetező 14 és 17 évesek között több mint kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak depressziót vagy szorongást az elmúlt évben.

• Itthon mennyit interneteznek a fiatalok?
• Miként próbálják a britek óvni a gyerekeiket a pedofiloktól és a netes zaklatástól?
• Mit javasolnak a szakembernek a szülőknek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: internet