A Mohuság átka: ezért akadozik a visszaváltó rendszer

A Mohuság átka: ezért akadozik a visszaváltó rendszer

Palackbegyűjtő automata (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Tizenkilenc műanyag palack és aludoboz – a kispesti Lidl-ben felállított RePont-automata gyors tempóban nyelte a betétdíjas csomagolást, egy perc alatt hozzájutottam az üzletben levásárolható utalványhoz. Lehet, csupán szerencsém volt, hiszen a neten és ismerősi körben terjedő beszámolók inkább a visszaváltó rendszer bakijairól szólnak: az automata elakad, „kifelejt” néhány darabot, utalás esetén késve érkezik a pénz a vásárló számlájára. Hogy tapasztalatot szerezzek, több fővárosi üzletben is érdeklődtem. A helyzet nem rózsás, a visszajelzések alapján azonban ez részben a vevők, részben a hulladékkezelést állami koncessziós megbízással végző Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. felelőssége is lehet.

„Nem üzemel” feliratú cetli fogadott az automatán egy ferencvárosi Pennyben is. A kiírás másnapra eltűnt, ám az előttem topogó férfi ettől függetlenül sem tudta visszaváltani szatyornyi palackját – rövid küzdelem után káromkodva feladta a harcot. Mint egy helyi dolgozótól megtudtam, az automaták itt is elakadnak, a szervizelőcsapat viszont csak hetente egyszer jön javítani – addig áll a visszaváltás és nő a feszültség a vevői oldalon.

„Nem a géppel van baj, hanem a túlterheléssel és a figyelmetlenséggel. Rengetegen jönnek, néha vissza sem váltható palackot dobnak be, de a jót is túl gyorsan vagy gyűrve erőltetik a nyílásba” – mondja egy bolti eladó az említett Lidlben. Ilyenkor az automata nem érzékeli a vonalkódot, rosszabb esetben lefagy. Nyilatkozónk szerint legalább ekkora gond, hogy a Mohu által megbízott begyűjtők hetente csak kétszer-háromszor jönnek, miközben az automaták konténerei naponta telnek meg.

• Mit mondanak kialakult helyzetről a kereskedők, és mit a Mohu?
• 
Hány tízezer tonna alumínium, PET-palack és üveg landol az automaták gyomrában?
• 
Miért elégedetlenek a visszaváltási rendszerrel a fémfeldolgozó és csomagoló szakma képviselő, és minek örülne a Greenpeace?
• 
Hányszor hasznosítható újra a PET-műanyag, és miért örülhetnek az akkumulátorgyártók az aludobozoknak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!