„Mónosbélen Csikágó van”

„Mónosbélen Csikágó van”

A mónosbéli gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Mónosbélen hiába ugat a kutya vagy zúg a láncfűrész, attól még „szanatóriumi a környezet”.

– Hallja a vízcsobogást? Itt folyik a patak, annak idején ott volt egy malom, régen ott bújócskáztak a gyerekek. Úgyhogy én mondom magának, ha kitelepítenék őket innen, rögtön felvásárolnák a falut a gazdagok.

A mónosbéli születésű István, aki egy kőhajtásnyira lakik a hírhedté vált gyermekotthontól, így mutatja be a környezetét. Az intézet lakói miatt a rendőrségnek ötszáz körözést kellett kiadnia, noha az egész Heves megyei településen mindössze háromszázötvenen laknak. Hogy ez a kiugró adat miként jött össze, arról az egyébként nyitott kapus rendszerrel működő otthonnal kapcsolatos problémák miatt összehívott, január végi rendkívüli közmeghallgatáson derült fény. Egy lakos feltette a kérdést, hogy ha a körzeti megbízott visszaviszi az utcán csellengő otthonlakót, „de egy óra múlva megint kint van, akkor mi történik?”.

Kovács József ezredes erre azt felelte, hogy megismétlődik az eljárás: „Ugyanez”. – Ha egy gyerek kint van engedély nélkül az utcán, akkor nekünk az a feladatunk, hogy visszavigyük, vissza is visszük – szögezte le az ezredes. – De utána megint kijön, és újra ott lesz a dohányboltnál. Itt valami nem működik akkor – felelt a lakó, mire az ezredes csendben, alig láthatóan bólintott.

• Hogyan változtak meg a Mónosbélre küldött gyerekek
• Milyen problémáik vannak az intézettel a helyieknek?
• Milyen megoldást talált ki az önkormányzat?

A teljes cikket a Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!