Divat vagy szükséglet? Valóban probléma a mindennapokban a megfelelő hidratáltság?

Divat vagy szükséglet? Valóban probléma a mindennapokban a megfelelő hidratáltság?

Divatos vizesflaska (Fotó: Elephant Box)

A múlt század ötvenes éveiben még arról fantáziáltak a tudományos (-fantasztikus) magazinok, hogy a XXI. század elején már repülő autókkal fogunk járni, és holdbázisokat üzemeltetünk. Ehhez képest a 2020-as évek legnagyobb technikai újítása a vizesüveg. Influenszerek reklámozzák az újabb és újabb továbbfejlesztett műanyag vizesflakonokat a hidratáció (vagyis a napjainkban talán legdivatosabb fitnesztrend) jegyében. Az üzenet szerint nem iszunk elég vizet, és termékek vásárlására van szükségünk ahhoz, hogy elég vizet igyunk. Persze, nagyon fontos a megfelelő hidratáltság, de ez valóban probléma a mindennapokban?

Tíz újratölthető, többször használatos vizeskulacsot számoltam meg az imént a konyhaszekrényben. Vannak közöttük reklámlogós példányok is, de a legtöbbet nem is kevés pénzért vettük, általában sportáruházakban, impulzusvásárlás keretében. Ezzel nem vagyunk egyedül, valószínűleg jelenleg a vizesüvegek piaca az élelmiszer-tárolás legdinamikusabban fejlődő szegmense. Ez bizonyos értelemben nem is meglepő, hiszen az újrahasználható palack egyszerre testesíti meg az eldobható műanyag flakonok okozta környezetszennyezés elleni harcot, a sportos életmódot (hiszen a tévében minden atléta rendszeresen ilyenekből iszik) és az egészséges táplálkozást, amelynek elengedhetetlen része a megfelelő hidratálás. Az Amazonon több mint tízezer különféle vizespalackot lehet kapni. A legdrágább, egy 1 gallonos (3780 milliliter) üveg 561,6 dollárba kerül (197 ezer forint), és ezért a pénzért igazán extra funkciókat kapunk. Például van rajta szívószál, így a leírás szerint könnyű belőle vizet inni; a környezetbarát műanyagból készült testén egy lyukat alakítottak ki, ahol megfoghatjuk; emellett pedig „nem mérgező, egészséges, barátságos, nem változtatja meg a víz ízét, ütés- és kopásálló”, bár csak egyrétegű, így nem tartja hidegen vagy melegen a bele töltött folyadékot. Vagyis egy teljesen sima műanyag palack.

• Tényleg egészségkárosodással jár, ha nem iszunk napi két liter vizet?
• Mennyi vizet igyunk?
• Mi történik, ha túl sok vizet iszunk?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 18-án megjelent, 2023/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!