Műtőklímák: borítékolható volt, hogy baj lesz

Műtőklímák: borítékolható volt, hogy baj lesz

A Jahn Ferenc Kórház üresen álló kórterme. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang)

A kormány már 2019-ben tudta, hogy akkori áron legalább 40 milliárd forint kellene a kórházak hűtőrendszereinek fejlesztésére, ám öt évvel később is csak 1,3 milliárd jut rá.

Beteg nem marad ellátatlanul – ez a mondat az elmúlt években visszatérő eleme azoknak a kormányzati nyilatkozatoknak, amelyeknek célja, hogy az egészségügyi ellátórendszer rendkívül súlyos hiányosságaira valamilyen megnyugtatónak szánt magyarázattal szolgáljanak. Ezt a mondatot hallhattuk a koronavírus-járvány alatt is – a halálozások számában Európa éllovasai voltunk –, ahogy január elején is, amikor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. (Azóta az osztálybezárások száma folyamatosan nő.) Vagy, amikor fél megyényi területek maradnak szülészeti ellátás nélkül. De többször találkozhattunk ezzel a kommunikációs panellel a háziorvosi ügyeleti rendszer központosítása kapcsán is, ami ugyanakkor helyenként jelentős mértékű nehézségeket okozott az érintett lakosságnak.

• Milyen a kórházi műtők és kórtermek klímával való ellátottsága?
• Mi változott az elmúlt öt évben?
• Milyen egészségügyi kockázatai vannak, ha nincs a műtőkben, kórtermekben megfelelő minőségű levegő?
• Mennyi pénz áll rendelkezésre a hiányosságok pótlására? 
• Hogyan segítene az egészségügy problémáin a transzparencia?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!