Nagyon nehéz év vár Európára

Nagyon nehéz év vár Európára

A Dnyiprói területi közigazgatás által közreadott képen füst gomolyog, miután rakétatámadás érte az ukrajnai Dnyiprót és találat ért egy lakóházat 2023. január 14-én (Fotó: MTI/AP/Dnyiprói területi közigazgatás)

A második világégés óta a legnagyobb háború rázta meg a mögöttünk hagyott évben Európát. A 2022-es év ezzel elűzte a stabilitást az életünkből, és végképp lezárta a versenyképességet megalapozó együttműködést Oroszországgal. A háborúval idén is együtt kell élnünk, és úgy tűnik, a bizonytalanság hosszú időre beköltözött a mindennapjainkba. Nehéz év vár Európára, sok tekintetben nehezebb, mint 2022 volt.

Nehéz évként jellemezte újévi köszöntőjében az Európai Parlament elnöke 2022-t. Mint Roberta Metsola fogalmazott, a világjárvány után meg kellett birkózni az éghajlatváltozással, az infláció növekedésével és az energiakészletek megcsappanásával. Mindez azért, mert a kontinensen kitört egy a második világégés óta nem tapasztalt méretű háború. Metsola szerint azonban az Európai Unió csak minden válságtól erősebb és egységesebb lesz, és 2023-ban még jobban meg kell védenünk közös értékeinket. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy az Európai Unió továbbra is támogassa Ukrajnát a szabadságáért, békéjéért és méltóságáért folytatott harcban.

Úgy tűnik, az EP elnöke nem sokat tanult a mögöttünk hagyott évből.

• Milyen problémát okozott, hogy Európa belekényelmesedett a jólétbe?
• Miként járult hozzá mindehhez Oroszország és Kína?
• Elősegítheti-e a jelenlegi helyzet a zöld átállást?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!