Negyedik éve nem jár a vonat a BMW-beruházás miatt

Negyedik éve nem jár a vonat a BMW-beruházás miatt

A balmazújvárosi vasútállomás (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Áprilisban lesz négy éve, hogy nem járnak a vonatok Debrecen és Balmazújváros között a BMW-gyárhoz kapcsolódó állami beruházás miatt. És noha jelenleg februárig van érvényben vágányzár a 108-as számú vasútvonal e szakaszán, bizonyosan nem indul újra a közlekedés a jövő hónapban sem – ez derül ki a napokban megszüntetett Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) lapunknak küldött válaszából.

A NIF Zrt. érdeklődésünkre azt írta, hogy a szakasz felújítása még nem ért véget, tervezetten 2023 második negyedévében végeznek a munkálatokkal (a január 1-jével megszüntetett NIF honlapján május végi projektzárásról találni adatot). Ennek megfelelően leghamarabb ezt követően indulhat újra a vasúti közlekedés Debrecen és a 25 kilométerre fekvő Balmazújváros között.

A vonalszakaszt egyébként még 2019 áprilisában zárták le. A MÁV akkor pályakarbantartási munkálatokkal indokolta ezt, ám kiderült, hogy a német autóipari óriás Debrecen nyugati felén épülő gyára van a háttérben. Macs megállóhelyen rakodták ugyanis a vonattal szállított kavics- és kőszállítmányokat a debreceni északnyugati gazdasági övezet kialakításához, amelyek érdekében feláldozták a személyforgalmat. A MÁV akkor azt írta: a napi három teherszállító vonatról történő rakodás miatt nincs lehetőség a személyvonatok közlekedésére.

• Milyen hiányzó munkálatok miatt nem adták még át a szakaszt?
• Mit találtunk a régi-új macsi állomáson?
• Milyen felújítási munkákat végeznének el a felújítás újabb ütemében?
• Megvan-e a pénz a villamosításra Balmazújváros és Debrecen között?
• Melyek a legfőbb problémái a 108-as számú vasútvonalnak?
• Lesz-e vágányzár nyáron a vonal Hortobágy utáni szakaszán?

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!