Nehézfiúk közé került a teniszbálvány

Nehézfiúk közé került a teniszbálvány

Boris Becker a londoni bíróságon. Csúcsról a mocsárba (Fotó: Reuters/Peter Cziborra)

 

Nem túl gyakori, hogy egy ismert sportolót pénzügyi vétség miatt ne csak fenyegessenek a börtönnel, de valóban rács mögé dugjanak. Az egykori legendás német teniszcsillaggal, a most 54 éves Boris Beckerrel azonban ez történt. Az 1999-es visszavonulásáig hat Grand Slam-győzelemig és 25 millió megkeresett dollárig jutó, tíz éve Londonban élő Beckert 2,5 év letöltendőre ítélték, mert az illetékes brit törvényszék szerint 2,5 millió font (1,112 milliárd forint) értékű vagyontárgyakat rejtegetett hitelezői elől, hogy így elkerülje az adósságai kifizetését. Becker még öt éve, 2017-ben magáncsődöt jelentett be, miután egy brit banktól felvett kölcsönét nem tudta törleszteni.

Sok sztárfocistának is meggyűlt már a baja pénzügyi mismásolás miatt a törvénnyel, ám ők szinte kizárólag felfüggesztett börtönnel megússzák az ügyeiket – így járt a portugál Cristinao Ronaldo vagy épp az argentin Lionel Messi is. Becker is megúszhatta volna a letöltendőt, ahogy azt az ügyében eljáró brit bírónő, Deborah Taylor is jelezte az ítélethirdetéskor, ám a német teniszező nem törődött a felfüggesztett büntetés esélyére vonatkozó figyelmeztetéssel, és ez jelentős súlyosbító körülménynek számított. Ahogy az is, hogy Beckerből teljesen hiányzott az alázatosság, „nem tanúsított megbánást, nem ismerte be a bűnösségét, igyekezett elhatárolódni a bűncselekménytől és a saját csődjétől”.

• Hogyan reagált Boris Becker, amikor meglátta, mit tesznek elé marhasült gyanánt?
• Mennyit költhet magára hetente a rácsok mögött a korábban hedonista életviteléről ismert német sportoló?
• Naponta hányszor kell erőszakot alkalmaznia az őröknek az agresszív rabokkal szemben a délnyugat-londoni Wandsworth börtönben, ahol Becker jelenleg ül?
• Hány zuhanyzó jut a 86 zárkára?

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!