Az érintettek csak arra várnak, hogy a kormány végre engedje a szélerőműveket

Az érintettek csak arra várnak, hogy a kormány végre engedje a szélerőműveket

Fotó: Unsplash/Zhang Fengsheng

Startra készek a beruházók, amint a kormány engedélyezi a szélerőművek telepítését, már lépnek is – erről beszéltek többen is a Magyar Hangnak. Gulyás Gergely néhány napja jelentette be, hogy a jelenlegi szabályozásokon enyhíteni fognak azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mikor. A megújuló energiában jártas szakember arról is beszélt, hogy mi mindenre jó a szélenergia és hogyan lehetne még fokozni is a teljesítményét.

A kormány tavaly nyár óta már többször megígérte, hogy enyhítenek a szélenergiával kapcsolatos szabályozáson. Legutóbb múlt pénteken Gulyás Gergely beszélt erről, tényeket azonban mostanáig nem láttunk – mondta lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Harmadszor adják be a törvényjavaslatot

A politikus arról is beszélt, hogy – a kormány dolgát megkönnyítendő –, hamarosan harmadszor is beadják a szélerőművek létesítésének új szabályozásáról szóló javaslatukat. Jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a létesítendő szélerőműnek legalább 12 kilométerre kell lennie a lakott területtől, ami azt jelenti, hogy Magyarországon lehetetlen szélerőművet létesíteni. Javaslatukkal ezt a védőtávolságot 1,6 kilométerre csökkentenék, ugyanakkor igen szigorú egyéb szabályok védenék a lakosság érdekeit. Így például az elképzelés szerint a zajszintre vonatkozó előírás a legszigorúbb lenne az Európai Unióban, illetve a lakott területhez közel építendő szélerőmű esetén szükség lenne a helyben lakók támogatására.

• Milyen uniós források állnának rendelkezésre, hogy szélerőműveket lehessen telepíteni?
• Mi történik most azzal, aki engedélyt kér?
• Hogyan lehetne a szélerőműparkok teljesítményét fokozni?
• Mi köze mindennek a hidrogén környezetbarát termeléséhez?