Az évtized végére megállhat az emberiség gyarapodása

Az évtized végére megállhat az emberiség gyarapodása

A Radford család, Nagy-Britannia legnagyobb családja, amikor még csak 21 gyerekük volt (Fotó: The Radford Family/Facebook)

A XX. század jó részében attól tartottak a világ demográfusai, hogy a Föld túlnépesedik, és az emberiség létszáma olyan hatalmasra nő, aminek eltartásához a bolygó erőforrásai egyszerűen már nem lesznek elegendők. Ez a feltételezések szerint éhínségeket, drasztikus születésszabályozó törvényeket és erőszakos konfliktusokat szült volna. Nos, csak részben lesz igazuk. A legújabb modellek szerint ugyanis az évtized végére megáll az emberiség gyarapodása, és a létszámunk csökkenésnek indul. De ettől még a többi katasztrófa be fog következni, hiszen a valós létszámunkhoz viszonyítva iszonyú gyorsan éljük fel és pusztítjuk el a Föld javait, és ezen néhány ezreléknyi populációs változás semmit sem változtat.

A fejlődés nem segíti a szaporodást. Szerte a világon évtizedek óta megfigyelhető, hogy az életszínvonal, az iskolázottság, a modern vívmányokhoz való hozzájutás képessége, és természetesen a hatékony fogamzásgátló eszközök elérhetősége csökkenti a népszaporulatot. Bár a populista szónokok azzal riogatják hallgatóságukat, hogy a születésszám csökkenése csak a (fehér ember lakta) fejlett nyugati világra igaz, szemben a barbár hordákkal, akik csak sokasodnak, és fejlődés helyett terjeszkednének a világban, valójában ez a jelenség globális léptékű, és még Afrikában is legalább negyven éve tart. Az egyre meredekebben lefelé mutató trendeket látva a kutatók a frissített modellszámításaik alapján az utóbbi években egyre közelebb hozzák az emberiség létszámának fordulópontját (amikor a gyarapodás átfordul csökkenésbe). Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy ez az évszázad közepe táján következhet be, aztán előrehozták 2040-re, majd 2034-re, a The Lancet orvosi folyóiratban közölt legújabb tanulmány szerint pedig már 2030-ban be fog következni.

• Milyen népesedési adatok vannak jelenleg a világban?
• Hol mit mutatnak a trendek?
• Lehetőség vagy probléma a csökkenés?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: demográfia