Ökológiai katasztrófa az Oderán

Ökológiai katasztrófa az Oderán

Haltetemeket gyűjtenek az Odera határfolyó lengyel oldalán augusztus 13-án (Fotó: Reuters/Annegret Hilse)

A környezetvédők és a tudósok megkongatták a vészharangot, az Odera állapota kritikus. De az ökológiai csapás politikai következménye sem elhanyagolható, ugyanis a válsághelyzet kezelése sem a lengyel kormányzó párt népszerűségének, sem pedig Varsó és Berlin amúgy is hűvös viszonyának nem tett jót.

Az elmúlt másfél évtized legnagyobb lengyelországi ökológiai katasztrófájának első súlyos jelei július végén váltak nyilvánossá, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt viszont saját elmondása szerint csupán augusztus 9-én vagy 10-én tájékoztatták a történtekről. Azóta több mint száz tonna halat emeltek ki, de találtak elpusztult hódokat és madarakat is. A haltetemeket több mint 500 tűzoltó gyűjtötte gátak, csónakok, quadok segítségével, de drónt is bevetettek a kereséshez. A lengyel–német határfolyó lengyel oldalán vészesen pusztul az élővilág, a természetvédők attól tartanak, hogy a tömeges pusztulás az Odera egész ökoszisztémáját érintheti. A folyó mentén lévő német települési önkormányzatok betiltották a fürdőzést és a halászatot. De rengeteg elpusztult halat találtak már a Lengyelország középső részén, a Lodzi vajdaságban futó Ner folyóban is.

• Mi lehet a tömeges halpusztulás hátterében?
• Mikor értesülhettek a problémáról a hatóságok?
• Hogyan hat ez a lengyel kormányra?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!