Összeakaszkodott az ORF riporterével a Szabadságpárt elnöke a tévéinterjúban

Összeakaszkodott az ORF riporterével a Szabadságpárt elnöke a tévéinterjúban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, frakcióvezetőjét (b) a Karmelita kolostorban 2023. március 9-én. Középen Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Sokakat a képernyő elé szegezett hétfő este Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével készített interjú. Herbert Kickl szereplését 715 ezren követték figyelemmel az ORF közszolgálati televízióban, ahol komolyan összeakaszkodott Susanne Schnabl műsorvezetővel. Ausztria hónapok óta legnépszerűbb pártját vezető Kicklre mintegy 300 ezerrel többen voltak kíváncsiak, mint az interjúsorozatban előző hetekben faggatott pártelnökökre. Az érdeklődést magyarázhatja, hogy Kicklre számosan kancellárvárományosként tekintenek, ő maga is ekként igyekezett fellépni: „a népből, a népért” lenne kancellár. Nem titkolta: bízik benne, hogy megválasztják.

Az interjú során szóba kerültek a magyarok ezreinek munkát adó ágazatok. A turizmusban égető szakemberhiányért az osztrák kormány elhibázott koronavírus-politikáját okolta, mondván, a lezárások miatt a szakemberek hátat fordítottak az iparágnak. A bevándorlást illetően azonban a párt korábbi álláspontjánál valamivel finomabb hangot ütött meg. Úgy véli, uniós munkavállalók érkezésével enyhíthető a probléma, az egyéb országokból történő bevándorlást illetően új koncepciót sürgetett. Be kell ismét vezetni a vendégmunkás modellt, akik – ha már nem nincs rájuk szükség – hazatérhetnek. Ez vonatkozna az ápolás-ellátás területére is, ahol a bevándorlás csak átmeneti megoldás lehet. Ezért szeretnének a szektorban fizetésemelést, és a szakképzést is vonzóvá tennék. A bevándorlás témakörénél érintőlegesen szóba került Magyarország is. Schnabl ugyanis az egyik kérdést úgy vezette fel, hogy Orbán Viktor – akit a Profilnak adott júniusi interjúban Kickl példaképnek nevezett – is ázsiai vendégmunkásokat hív az országba a munkaerőhiány miatt.

• Hogyan esküszik össze az elit a nép ellen Herbert Kickl szerint?
• Hogyan viselkedett az interjú során az FPÖ elnöke?
• Pusztán a nézettség alapján melyik pártnak áll a zászló a jövő évi választásokon?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!