Óvatosan építik le a Nazarbajev-kultuszt

Óvatosan építik le a Nazarbajev-kultuszt

Nurszultan Nazarbajev (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Lépésről lépésre folyik Kazahsztán első elnökének és körének kiszorítása a közéletből. Nurszultan Nazarbajev és a nevével fémjelzett klán politikai hatalma lényegében megszűnt, gazdasági befolyásuk azonban még jelentős. A család kezében hatalmas vagyon koncentrálódik, amelynek azonnali államosítása a klánok közötti egyensúlyt borítaná fel, és belső instabilitáshoz vezetne.

Aláírta az ország első elnökének kiváltságairól szóló törvény érvénytelenítését Kaszim-Zsomart Tokajev kazak államfő. Ennek értelmében megszűnnek a volt elnököt és rokonságát érintő kiváltságok – mint az érinthetetlenség, a törvények felett állás, amely nemcsak magára az államfői posztról 2019- ben lemondó Nurszultan Nazarbajevre, hanem a vele együtt élők, tehát a széles értelemben vett család vagyonára is kiterjedt. A törvény annullálásával megfosztották a volt államfőt az Elbaszi, azaz a „Nemzet vezetője” titulustól is.

• Hogyan zajlik a kiszorítás?
• Mi történik Nazarbajev családjával?
• Egyáltalán, mekkora a vagyonuk?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!