Lehet-e világjárvány a madárinfluenzából?

Lehet-e világjárvány a madárinfluenzából?

Perui járványügyi szakemberek mintát vesznek egy valószínűleg madárinfluenzában elpusztult oroszlánfókából (Fotó: SERNANP)

Bár a madárinfluenza már jó pár éve kering a világ madarai között, és esetenként korábban is előfordultak emberi fertőzések, az utóbbi időben felerősödtek a félelmek, hogy a betegséget okozó H5N1 influenzavírus indíthatja el a következő pandémiát. Vajon a covid után több esélyünk van még csírájában elfojtani a világjárványt?

Február végén elhunyt egy 11 éves kambodzsai lány, akit a madárinfluenza fertőzött meg. Egy nappal a halála után az apja is pozitívnak bizonyult, de nála nem alakultak ki súlyos tünetek, így pár nappal később hazaengedték. A falujukban több tucatnyi embert teszteltek, de más fertőzöttet nem találtak. A hatóságok szerint a lányt és apját nem a széles körben elterjedt vírusvariáns fertőzte meg, és nincs arra utaló jel, hogy a vírus emberről emberre terjedne.

Ez utóbbi körülmény egyelőre megnyugtató a madárinfluenzával kapcsolatban: jelen tudásunk szerint a vírus (még) nem tett szert az emberek közötti terjedés képességére. Csakhogy más emlősök között már javában terjed, vagyis a vírus gyorsan mutálódik, és ha elég hosszú idő áll rendelkezésére (márpedig ő nem siet sehova), akkor előbb utóbb gyakorlatilag biztosan létrejön majd egy olyan variáns, ami már emberről emberre is átadódhat.

• Milyen állatok kapták el eddig a madárinfluenzát?
• Miért aggasztó ez az emberek szempontjából?
• Van-e megfelelő védőoltás?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: madárinfluenza