Páran még nem adták fel, hogy kiüssék Trumpot

Páran még nem adták fel, hogy kiüssék Trumpot

Nikki Haley és Donald Trump (Fotó: Facebook/Amerikai ENSZ-nagykövetség)

Bő egy hónap, és megkezdődnek az előválasztások a 2024-es amerikai elnökválasztás végső jelöltségének elnyeréséért. A nagy pártok közül izgalmasabbnak a republikánus térfélen tűnik a harc, demokrata oldalon jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy a regnáló Joe Bident kiütheti bárki is a nyeregből. Első ránézésre hasonlónak tűnhet a helyzet Donald Trump esetében is, aki toronymagasan vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között. A biztosan szavazó pártszimpatizánsok körében országosan mintegy 62 százalékos népszerűségével majd’ közel 50 százalékot ver a második helyezettre, Ron DeSantisra. Florida kormányzója a Disney tulajdonában álló ABC hírcsatornához tartozó RealClearPolitics friss mérésében 13,9 százalékon, míg a harmadik Nikki Haley, Trump elnök korábbi ENSZ-nagykövete 10,2 százalékon áll.

A verseny itt is eldőlni látszik már a 2024. január 15-ei első, iowai kaukusz előtt, mivel úgy tűnik, senkinek nincs esélye Trumppal szemben. Páran ugyanakkor továbbra sem tettek le arról, hogy a népszerűségét minden vádemeléssel csak egyre növelő volt elnököt házon belül kiüssék a biztos befutó pozíciójából. Ebben korábbi megnyilatkozásai alapján talán a legaktívabbnak épp Haley tűnt, és erőfeszítései kifizetődni látszanak: a korábban Dél-Karolina kormányzójaként is szolgáló politikus mögé beállt ugyanis a világ 22. leggazdagabb embere, a konzervatív ügyeket előszeretettel támogató milliárdos, Charles Koch. A Föld második legnagyobb vállalata, a Koch Industries társtulajdonosa, vezérigazgatója és az ő pénzügyi támogatása az elemzők szerint új lendületet adhat Haley kampányának.

• Vajon Haley és DeSantis legyőzné-e Joe Bident egy most rendezendő elnökválasztáson?
• Mit reagált a Trump-stáb arra, hogy Koch beállt női kihívója mögé?
• Hogy próbálnák meghekkelni Trump jelölését a demokraták? És vajon ez kifizetődő lenne-e?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!