Parancsba adják az ügyeletet

Parancsba adják az ügyeletet

(Forrás: Unsplash)

Idén fokozatosan, megyénként vezetik be az új ügyeleti rendszert az egészségügyi alapellátásban, amelyben az Országos Mentőszolgálaté lesz a főszerep, és amelybe a háziorvosokat is belekényszeríti az állam. Bár a küszöbönálló átalakítás jelentős, az érintettekkel egyelőre semmilyen információt nem oszt meg a kormányzat, csak azt, hogy majd 30 nappal korábban szólnak.

Az egészségügyi törvény tavalyi módosításának értelmében az 2023-tól elvileg új időszámítás kezdődik az alapellátásban. Az egyik fő változás, hogy a háziorvosi körzetek határait központilag rajzolja újra az Országos Kórházi Főparancsnokság, ami várhatóan azt az eredményt fogja hozni, hogy egy-egy praxis, praxisközösség nagyobb területért, több ember – legalább 1200 fő – ellátásáért lesz felelős. A változtatással nyilvánvalóan jobb képet fog mutatni az ellátási térkép, hiszen jelenleg a mintegy 6500 praxis bő 10 százaléka tartósan betöltetlen. Ám az egyelőre nem világos, hogy mindez miként vezethet az alapellátás minősége, illetve a hatékonyság javulásához, egyszersmind a magasabb ellátási szintek tehermentesítéséhez.

• Lehet-e tudni, hogy milyen eredményekkel zárult az új ügyeleti rendszer hajdú-bihari pilot projektje?
• Mennyi időt kapnak az egyes megyék az új rendszer bevezetésére?
• Milyen információik vannak az érintett orvosoknak?
• Javulhat-e a magyarországi egészségügy helyzete, a betegellátás minősége, ha a munka elvégzésére nem ösztönzéssel, hanem kényszerítéssel próbálják rávenni a szakembereket?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!