Pert nyertünk a fideszes földesúrral szemben

Pert nyertünk a fideszes földesúrral szemben

Szabó Zsolt helyreigazításri eljárást kezdeményezett a Magyar Hang leleplező cikke ellen, de elveszítette a pert Fotó: Szabó Zsolt László

„Adminisztrációs hibával” próbálta megmagyarázni a bíróságon Szabó Zsolt hatvani fideszes országgyűlési képviselő, miért hiányoztak vagyonnyilatkozataiból több éven át olyan ingatlanok és vagyonjogok, amelyeket már évekkel ezelőtt is be kellett volna vallania. Szabó azért indított sajtó-helyreigazítási pert lapunk ellen, mert zokon vette, hogy lerántottuk a leplet ezekről. Azonban a bíróságon a cikk minden kifogásolt állítását igazoltuk, az eljárást jogerősen megnyerte a Magyar Hang.

Hatvan országgyűlési képviselőjének ingatlangyarapodását hónapokon át kutattuk, egy sor földterületét földhivatali iratok, térképek és adásvételi szerződések alapján azonosítottuk. Szabó Zsolt tanyája a hatvani Cukorgyári-tó szomszédságában fekszik. Noha a tóhoz állítása szerint nem kötődik, körülötte több földterület is a tulajdonába került. Két ingatlanhoz állami tulajdonból jutott hozzá. Egy egyhektáros területre és egy 0,2 hektáros földcsíkra tavaly nyáron kötött adásvételi szerződést a Nemzeti Földügyi Központtal. Ezenkívül egy hatvani rétnek is a gazdája.

Mint megírtuk, az innen délre eső ingatlanok viszont már Boldog közigazgatási területéhez tartoznak. Ennek azért van jelentősége, mert bár 2020 óta itt is több ingatlanja van Szabó Zsoltnak, a határidőre leadott vagyonnyilatkozataiban egyetlen négyzetméternyi boldogi területről sem adott számot, miközben egymás után vásárolt fel földeket. Egy rét besorolású ingatlanban például már 2020 óta volt tulajdonrésze, 2023-ra pedig teljes egészében a tulajdonába került. Egy másik, bő 3,5 hektáros szántónak pedig már 2021 óta kizárólagos gazdája. Egy februári napon több helyi forrástól igyekeztünk segítséget kérni a szóban forgó ingatlan személyes megtekintéséhez. Alapos okunk van feltételezni, hogy közülük valaki leadhatta a drótot, hogy egy újságíró megtalálta a vagyonnyilatkozatából hiányzó ingatlanokat, merthogy Szabó másnap módosította idei vagyonbevallását – a korábbi évek vagyonbevallásának megváltoztatására nem volt lehetősége –, és tollal beírta a hatvani 16 hektárja mellé Boldog település nevét, valamint további, 2019-es szerzésű hatvani vagyonjogokat is bevallott.

• Mivel érvelt a képviselő és mivel a bíróság?
• Mennyire próbálta bizonygatni saját igazát Szabó Zsolt?
• Elértük-e az ítélet után?