Nádas Péter esszéje a zürichi Literaturhausban és a Magyar Hangban!

Nádas Péter esszéje a zürichi Literaturhausban és a Magyar Hangban!

Nádas Péter (Fotó: Jelenkor Kiadó/Pörneczi Bálint)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van a zürichi Literaturhausnak egy új kezdeményezése, a Zürcher Reden (Zürichi beszédek), amelyben írókat kérnek fel arra, hogy korunk politikai, társadalmi, környezeti változásaira reflektáljanak.

A világ felfordult politikai, társadalmi, szociális téren – írják a sorozat beharangozójában. – Sokan elveszettnek és tájékozatlannak érzik magukat. A Literaturhaus Zürich az eszmecsere és a párbeszéd helyének tekinti magát. Ezért ősztől rendszeresen vendégül látunk majd olyan szerzőket, akik megosztják velünk korunkról és társadalmunkról szóló elemzéseiket és nézőpontjaikat, példát mutatva ezzel a megértésre és a komoly, differenciált gondolkodásra. Egy harminc perces előadásban elmondják személyes gondolataikat egy olyan témáról, amely közel áll a szívükhöz és benne ég a lelkükben. A sort Nádas Péter magyar író, fotóművész nyitja.

A magyar író sorozatnyitó estjére minden jegy hetekkel ezelőtt elkelt. Zsúfolásig telt ház előtt osztotta meg a gondolatait csütörtök este, és a beszéd után hatalmas taps tört ki, majd hosszan dedikálta könyveit. Az esszé, mely a Planetáris hipokrizis címet kapta, németül hangzott el (Ilmas Rakusa fordítsában), de az eredeti, megrázó és elgondolkodtató szöveg a pénteken megjelent Magyar Hangban teljes terjedelemben olvasható.

Így kezdődik:
„Hosszú a listája, hogy mi mindenről nem akarok beszélni. A közös hallgatásnak nagyobb súlya is lesz.
Hallgassunk.
Közben valakinek talán valami eszébe jut.
Megoldás biztosan nem.
Miként a karósbab, a megoldás arra a reményre tekeredik rá, hogy holnapra mindennek jobbnak, többnek kell lennie, s így tovább, ide a tökéllyel.
Veszélyekről sem. A demokrácia periodikusan visszatérő halálos veszélyezettségéről.
Világnagy kényszerképzetekről.
Égig a karósbab sem ér.
Hazám sorsáról semmi, nulla, semmi. Harminc éven át mondtam, írtam, nem mondom, hogy hiába, de azóta sem tudok többet.
Most, amikor júniusban mégis írom e sorokat, harminchét fok van nálunk árnyékban, erről sem.
Athénban 40, az Akropoliszt végre lezárták az eszement turisták elől. Delhiben 49,9 fokban hajt a riksás, ebből kell megélnie. Mekkában a zarándokoknak, akik mennek körbe-karikába 52. A felszínközeli hőmérséklet emelkedése 2013 és 2022 között 1,17 fok volt. Globálisan. Mintha lenne nem globális. Az európai kontinensen ugyanekkor majd egész fokkal több, 2,1 Celsius. 2023-ban ehhez képest ugrott egy jó nagyot, amivel sikerült átlépnünk a kritikus határon.”

 

Címkék: Nádas Péter