Sokan visszasírják a korrupcióval vádolt volt elnököt

Sokan visszasírják a korrupcióval vádolt volt elnököt

Katonák és rendőrök a Pan-American autópálya mellett állnak őrt Peruban 2022. december 17-én (Fotó: AFP via Europress/Diego Ramos)

Tovább folytatódnak az utcai harcok Peruban, ahol Pedro Castillo elmozdítása és bebörtönzése miatt kezdtek tiltakozásba a volt elnök hívei. A demonstrálók a hét elején blokád alá vonták az utakat, valamint több autót felgyújtottak az ország második legnagyobb városában, Arequipában, és ez még csak a kezdet volt. A nagyjából kétezer tüntető ezután megrohamozta a város repterét, emiatt órákra megbénult a légi közlekedés. És bár az új elnök, Dina Boluarte előre hozott választásokat ígért 2024-re, a jelek szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy megfékezze a tiltakozásokat. Sajtóhírek szerint több halálos áldozata is volt a demonstrációknak.

A latin-amerikai országban egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a politikai válságok. Emlékezetes: a japán származású perui elnök, Alberto Fujimori 1992-ben a hadsereg segítségével feloszlatta a kongresszust, és diktátorként irányította az országot egészen 2000-ig. A perui politikai élet azonban mégsem vált nyugodtabbá, 2016 óta öt különböző személy töltötte be az elnöki hivatalt annak ellenére, hogy a mandátumuk a törvény szerint öt évre szólt volna. A demográfiailag leggyorsabban növekvő dél-amerikai ország azonban nem csak azzal írta be magát a rekordok könyvébe, hogy 2020-ban egy hét alatt három különböző elnök váltotta egymást az ország élén. Az elmúlt harminc évben tízből kilenc elnöknek korrupciós vádakkal kellett szembenéznie (a kivétel Valentín Paniagua volt, aki mindössze fél évig irányította az országot).

• Miért távolították el az elnököt a hatalomból?
• Kik állnak ki Castillo mellett?
• Meddig fajulhatnak a tüntetések?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!