Politikai menlevelet biztosít a pápalátogatás az Orbán-kormánynak?

Politikai menlevelet biztosít a pápalátogatás az Orbán-kormánynak?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Többen attól tartanak, hogy Ferenc pápa látogatása menlevelet biztosíthat a magyar vezetőnek, Orbán Viktornak – fogalmazott pénteki cikkében a The New York Times, mely hozzátette azt is, hogy a látogatással a Szentatya felkarolná újra a keresztény magyarokat. Ferenc már másodjára jár Budapesten, a kormány pedig ezúttal is igyekszik minél inkább kihangsúlyozni az esemény jelentőségét, egyúttal meg is lovagolva azt. Az, hogy a látogatásra készülve elkordonozták a Kossuth teret, talán kevéssé meglepő. Az már sokak számára az volt, hogy a pápalátogatással indokolták mind az államfői kegyelmet a Hunnia-per vádlottjainak (így Budaházy Györgynek). Másrészt az szintén beszédes, hogy a Magyar Hangot a kormány ismét nem engedi be sajtónyilvános eseményekre, miközben egyébként a pápalátogatás kapcsán a megbékélés és a kegyelem fontosságáról beszél. Ehhez képest lapunkkal előzetesen nem is közölték, mi a helyzet regisztrációnkkal, és csak a helyszínen közölték, hogy már nem mehetünk be.

A New York Times a cikkében úgy fogalmazott, hogy a Szentatya minden fontos kérdésben az ellenkező oldalon áll, mint Orbán Viktor. A lap ide sorolta a migránsok befogadását, a kisebbségek felkarolását és a nacionalizmustól való óvást is. Egyébként a pápalátogatáshoz kötődő kampányában a Szemlélek is olyan mondatokat emelt ki, amelyek konfliktusban állhatnak a kormány véleményével. Például: „azzal a gyengédséggel kellene a püspököknek a melegek felé fordulni, ahogyan Isten bánik a népével.” Ehhez érdemes hozzátenni, hogy más kérdésekben viszont a kormány hasonlókat mond, mint a kormány egyes képviselői. Például Budapesten is azt mondta, mindenhol a háború szólistái kerülnek előtérbe, nemzetközi szinten az indulatok szítása a jellemző. Továbbá a szupranacionalizmust az ideológiai gyarmatosítás útjának nevezte, ahogy a genderkultúrát is. 

– Hogyan változott Bayer Zsolt véleménye a pápáról, mit mondott róla Hodász András? 
– Milyen konfliktusokat és egyetértési pontokat lát a New York Times és a BBC?
– Hogyan jellemzi a magyar kormány menekültpolitikáját a BBC-n Nick Thorpe?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!