Rácz András: Putyin elszámolta magát

Rácz András: Putyin elszámolta magát

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A helyi lakosság gyűlöli a bejövő orosz erőket, beteg attól, ahogy az orosz erők szétlövik a házaikat és városaikat. Paradox módon azt lehet látni, hogy az, amit Putyinék és az orosz elit ruszkij mirnek, orosz világnak hív, hogy Moszkva vezetése alatt az orosz ajkú népek egyesüljenek, na ez a ruszkij mir éppen most ért véget – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, az egyik legtekintélyesebb magyar Oroszország-szakértő, aki azon kevesek közé tartozik, valószínűsítette a háború kitörését.

A szekértő szerint az oroszok szempontjából nem alakul minden a tervek szerint, valószínűleg a katonai vezetés és a hírszerzés vezetői között kell keresni a felelőst, „és Putyin keresi is”. Ráadásul az orosz hadsereg nem úgy ment oda, hogy neki harcolnia kell. Hadifoglyoktól tudjuk, hogy altiszti fokozattól lefelé, kiskatonáknak, meg a nagyon alacsony rendfokozatú vezetőknek egyszerűen nem mondták meg, hogy háborúba mennek.

• Be akarták csapni az orosz elnököt? Ha igen, kik?
• Hogyan készült a két ország hadserege 2014 óta a következő háborúra?
• Mi az oka, hogy az orosz ajkúak nem fogadják felszabadítóként az orosz hadsereget?
• Mennyire nagy a különbség az ukrán és az orosz rendszer között?

A teljes interjút a Magyar Hang március 18-án megjelent 2022/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

A beszélgetés hosszabb verzióját itt hallgathatja meg podcast formájában!