Rekordhalmozó az Európai Parlament elnöke

Rekordhalmozó az Európai Parlament elnöke

Az Európai Parlament élére újraválasztott Roberta Metsola virágcsokrokkal a kezében, Strasbourgban 2024. július 17-én (Fotó: Philippe Buissin)

Még politikai ellenlábasai is elismerték Roberta Metsola vezetői képességeit, így történhetett, hogy a 45 éves máltai kereszténydemokrata politikust másodszorra is megválasztották az Európai Parlament elnökének, méghozzá elsöprő többséggel.

Az első feladat az új Európai Parlament előtt az volt, hogy saját elnökét megválassza – rögtön megalakulása után. A pozícióra két jelölt volt: a tisztséget 2022 januárja óta betöltő Roberta Metsola és a szélsőbaloldal által az utolsó pillanatban jelölt Irene Montero. A verseny nem volt kiélezett, és már az első fordulóban döntés született. A 623 érvényesen leadott szavazóból 562-en támogatták Metsolát, ellenlábasa mindössze 61 voksot gyűjtött össze. „Az Önök támogatásával továbbra is fáradhatatlanul azon fogok dolgozni, hogy összehozzam az embereket. A parlamentnek olyan háznak kell lennie, amely nem félhet a vezetéstől és a változástól – mondta kortesbeszédében Roberta Metsola. – Az elmúlt mandátum során megtanultuk, hogy a jövő minden, csak nem kiszámítható. De bármi történjék, továbbra is együtt fogok dolgozni mindannyiukkal, hogy képesek legyünk szembenézni a kihívásokkal.”

• Hogy ért el ekkora támogatottságot Roberta Metsola?
• Ennél még eljebb is vezethet az útja?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!