Sportolók a politikában, a Fidesz álruhában

Sportolók a politikában, a Fidesz álruhában

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó a Tokaji Vízitúra Központ átadásán 2018. június 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egykori (ritkább esetben aktív) sportolók politikusként való megjelenésében nincs semmi újdonság. Választások közelednek, s úgy látszik, az önkormányzatok meghódításáért gyakran álruhába bújó Fidesz most kifejezetten keresi, illetve szívesen tolja maga elé a sportolóként elismertséget szerzett jelölteket.

Nem érdektelen hát szigorúan a teljesség igénye nélkül áttekinteni a rendszerváltás utáni politikai gyakorlatot ezen a területen. Az első szabadon választott parlament volt e tekintetben is a legérdekesebb, legszínvonalasabb; az átalakulás hulláma számos művészt, sportolót ragadott magával. Sokan voltak közülük, akik nemcsak az arcukat adták egyik vagy másik párt kampányához, hanem politikai szerepet is vállaltak. Az MDF képviselője volt például az 1990 és ’94 közötti ciklusban a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó legenda, az ’56-os forradalomban szerepet vállalt, 2013-ban elhunyt Gyarmati Dezső. Az SZDSZ-frakciót pedig mások mellett a civilben ügyvéd kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc erősítette. Ha ide vesszük az akkori MDF-ben politizáló, ma is Gödöllő polgármestereként dolgozó egykori vívót, Gémesi Györgyöt, megállapíthatjuk, hogy a legkiválóbbak útja vezetett a politikához. Olyanok lettek képviselők, akik nem csak korábbi sportteljesítményükkel voltak jelen a közéletben. Nem a pártok áruvédjegyei voltak, saját jogon vették ki részüket a rendszerváltás folyamatából.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!