Egy ország, melyet egy klán tartott fogságban

Egy ország, melyet egy klán tartott fogságban

Tüntetők ünnepelnek az utcán, miután elfoglalták a miniszterelnök rezidenciáját Srí Lankán 2022. július 13-án (Fotó: Reuters/Dinuka Liyanawatte)

Aligha hoz megnyugvást Srí Lankán a szerdai elnökválasztás, melynek keretében az indiai-óceáni ország parlamentje az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza utódjáról dönt. Az elmenekült államfő és családja ugyanis olyan állapotokat hagyott maga után, hogy mostanra egyenesen csoda kellene ahhoz, hogy a káoszba fulladt gazdaság legalább rövid távon egyenesbe jöjjön, és a lakosság elkerülje az éhezést. Ehelyett Srí Lankára most további megpróbáltatások várnak, amire egyelőre senki nem látja a megoldást. De hogyan jutott ide az egykor szebb napokat élt szigetország?

Mint ismert, Srí Lanka már jó ideje a Radzsapaszka-klán kezében van, amely egyfajta családi vállalkozásként vezette az országot két évtizeden át. A kormányfői posztot az elnök öccse, Mahinda Radzsapaksza töltötte be, de a többi Radzsapaksza fivérnek is jutott a hatalomból: egyikük a pénzügyminiszteri tárcát, a másik az öntözési miniszteri címet kapta meg. Így aztán a Srí Lanka-i hatalom gyakorlatilag összefonódott a Radzsapaszka-klánnal, amely végül gazdasági katasztrófába taszította az országot, pedig nem is olyan régen még hatalmas bevételt jelentett a teatermesztés és a turizmus. A problémák gyökere egyébként éppen egy hatalmas adócsökkentésben keresendő, amelyet még 2019-ben hajtott végre a kormány, hogy megerősítse a támogatottságát a lakosság körében. A populista húzás eredményeként azonban óriási összeg esett ki a költségvetésből, de ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy az ország devizatartalékai folyamatosan apadtak. 

• Mi vezetett a mostani válsághoz?
• Küszöbön a humanitárius katasztrófa?
• Mit remélhet az ország az új vezetéstől?

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!