Száz

Száz

Fotó: N. Fejérváry Gergely

Avagy tízszer tíz, miként az egyik első értelmező szótár bátran és bölcsen megállapítja. És valóban fontos ez a matematikai etimológia: a Tízparancsolat, az egyiptomi tíz csapás, a Tízek Tanácsa a csorbítatlan teljesség érzetét kelti – miként egyébiránt a hármas, hetes és a tizenkettes is. Bűvös és titokzatos a tízes: az első négy pozitív szám, illetve az első három prím összege; ő maga úgynevezett „diszkrét félprím”. Tízszer tíz novellát foglalt kötetbe Boccaccio a Dekameron megírásakor, „Tízszer tíz év száz fényképen” a címe egy történelmi fotókiállításnak; persze hogy legjobb magyar borból is éppen százat listázunk évről évre, ahogy száz legszebb magyar szerelmes vers vagy elbeszélés alatt sem érdemes megállni, ha antológiát szerkesztünk.

A száz maga is a teljesség száma: a víz forráspontja, az első kilenc prímszám összege, az első négy pozitív szám köbeinek a summája; ha valaki nem százas, az nem egészen ép, nem „normális”. Túlságosan kecsegtető ahhoz, hogy kilencvenkilencet írjunk helyette (ahány éneket Dante az Isteni színjátékban), vagy százegyet (ahány pöttyös dalmatát Dodie Smith a Száz meg egy kiskutya című meseregényben). A százas egy tiszta C-dúr akkord, felhangok és vibrato nélkül. Hatvanhárom nő és férfi kóstolta végig a százból a nem tudom én, hányféle bort; magyarok és szlovákok, németek és britek, görögök és románok, lengyelek és osztrákok meg még számtalan náció, hogy kellően elfogulatlan legyen a pontozás. Ami az angolszász százas rendszerben történt, természetesen. (A tizenkilenc országnyi ítész sem ellensúlyozhatta persze, hogy nem minden magyar bor, csak a beküldött tételek kerültek elbírálásra, így óhatatlanul vannak bántó hiányok, de zavarba ejtő helyezettek is – akinek van szeme, az látja…)

Hasznos és vásárlóbarát megoldás, hogy nyolc blokkban kategóriánként is hirdettek húszas eredménysort, így a pezsgők, illatos, reduktív és hordóban érlelt fehérborok, valamint a rozék, a gyümölcshangsúlyos és tanninhangsúlyos vörösborok, továbbá az édes borok típustársaik viszonylatában is láthatók, ráadásul diszkrét jelzéssel a polcár is feltüntetésre kerül. Különös, ugyanakkor beszédes, hogy az összesített lista első húsz helyezettje között tizenkét tokaji és négy villányi bor mellett Somló és Pannonhalma delegál csak palackot – előbbi két pezsgőt, utóbbi egy Rajnai rizlinget és Merlot–Cabernet franc házasítást. Eger, Badacsony, Szekszárd, Sopron sehol.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!