Szent István, a kiemelt szegletkő

Szent István, a kiemelt szegletkő

Hankó Balázs kenyeret oszt délvidéki Palicson 2024. augusztus 17-én (Fotó: a Kulturális és Innovációs Minisztérium Facebook-oldala)

Augusztus 19-e van épp, a 20-ai beszédekre tehát nem reflektálhatok. Idézet, az augusztus 16-ai Mandinerből (ez a Fidesz-keresztény világnézet vezető orgánuma): „Augusztus 20. egybeforrt, egyet jelent a keresztény magyar államisággal”– hangsúlyozta a díjak átadása előtt Hankó Balázs kulturális miniszter „rámutatva arra: a legalább 1100 éve Európa szívében élő magyarságnak kötelessége az elmúlt nemzedékek örökségének ápolása és továbbadása, megemlékezni szentjeiről, történelmi és mindennapi hőseiről.” Ennek apropóján nevezett miniszter kitüntette Fásy Ádámot – kell még valamit mondanom, Ildikó? (Ez utóbbi a Pesti Srácok jelmondata ugyebár.) A Fidesz-rezsim tehát egybeforrt a kereszténységgel – augusztus 20-án. Nincs ez így mindennap, a Tusványoson például azzal lepte meg híveit Viktor isten, hogy új nagy stratégia van kibontakozóban, és sorsfordító döntést kell hozni, a halódó, értékvesztett Nyugat helyett a következő félezer (ezer?) évben a Kelet fogja megszabni az irányt, és nekünk is oda kell csatlakoznunk.

„Lesz itt sok meghasonlás, talán évszázados külső-belső küzdelmek is – de ez a jövő záloga, és akik emellett döntenek, olyanok lesznek, mint Szent István az utókor emlékezetében” – ez az augusztus 4-ei Mandinerből van. Szerzője Ungváry Zsolt, aki egyébként (vállhoz a váll a csatában) a Demokrata publicistája. Ungváry tehát kifejti, hogy „jó lenne ahhoz a Nyugathoz tartozni, amit képzeltünk, de az már alig van, és nem lesz sokáig. Ahogy magunk mögött hagytuk a Keletet a X–XI. század után, úgy fogjuk magunk mögött hagyni ezt a nyugati vircsaftot, és visszatalálni a keleti gyökerekhez. A Kurultaj, a Türk Tanács, a kínai gazdasági kapcsolatok, az azeri szénhidrogének, a törökökkel közös Attila-kultusz ezeknek a része.” Úgy jó a ringlispíl (vö. vircsaft), ha pörög. Ugyanez az Ungváry ugyanabban a Mandinerben 13 nappal később annak örül, hogy kereszt lesz a Szabadság-szobron, elvégre „ha nem hinnénk Jézusban, mint a világtörténelem középpontjában, az esztendőt sem tudnánk megnevezni, hol is tartunk.”

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 29-ig kapható 2024/34. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!