Szép új covidvilág

Szép új covidvilág

Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A jó hír: egyre több mértékadó szakértő szerint ez lesz az utolsó nagy járványhullám, és jövő tavasszal túllehetünk a pandémia nagyján. A rossz hír: a SARS-CoV-2 vírus nem megy az ég adta világon sehova, hanem örökre velünk marad. De azért a dolgok nagyjából normalizálódhatnak a világban. De az a normalitás nem lesz olyan, mint a régi. Vagy legalábbis nem szabad olyannak lennie.

Néhány nap eltéréssel szólalt meg Sarah Gilbert, az AstraZeneca-oltást kifejlesztő oxfordi professzor (akit azóta dame-mé – női lovaggá – emelt II. Erzsébet), Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója és Jens Spahn német egészségügyi miniszter, és mind ugyanazt mondják: hamarosan gyakorlatilag befejeződik a járvány. A koronavírus sodródásszerű (kevéssé irányított) mutálódása a nagyobb fertőzőképességgel párhuzamosan a kisebb veszélyesség irányába vezet, miközben valószínűtlen, hogy a mostaniaknál drasztikusan veszélyesebb variánsok bukkannának fel.

Eközben mégiscsak növekszik a nyugati társadalmak immunitása a vírussal szemben, a németek számítása szerint tavaszra elérik a nyájimmunitáshoz szükséges 80–90 százalékos védettséget (vagy oltás, vagy fertőződés révén). A Moderna igazgatója szerint jövőre legyárthatják a teljes emberiség immunizálásához elegendő vakcinamennyiséget.

Mindezek miatt az új koronavírus jó eséllyel többé nem lesz képes az elmúlt másfél évhez hasonló globális krízist előidézni, az egészségügyi ellátórendszer fellélegezhet. Fertőződések ugyan mindig lesznek, de a SARS-CoV-2 vírus lassan belesimul a többi koronavírus közé, amelyek kellemetlen, de az esetek többségében komolytalan náthát okoznak csupán. Van ok tehát az optimizmusra, és egyre fényesebb a fény az alagút végén, de ezt a hullámot még túl kell élni, oltással és maszkkal.

• El lehet-e tüntetni végérvényesen a vírust?
• Mit kell változtatnunk életmódunkon?
• Mennyire lehet kényszeríteni az embereket az oltakozásra?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: koronavírus