A miniszterelnök megvan Szerbiában, de a miniszterek még mindig nincsenek

A miniszterelnök megvan Szerbiában, de a miniszterek még mindig nincsenek

A kormányalakítással megbízott Ana Brnabic kormányprogramja ismertetése előtt a szerb parlamentben Belgrádban 2020. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Hiába nyerte meg toronymagasan az április 3-ai parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt (SNS), az új kormány megalakulása továbbra is várat magára, és valószínűleg csak október végén kerülhet rá sor. A személyi összetételt illetően még rengeteg a kérdés, ami igen nagy részben az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvénye.

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, Szerbiában nem megy egyik napról a kormányalakítás. Az előző, 2020. júniusi választások után is egészen októberig kellett várni arra, hogy megalakuljon Ana Brnabic második kormánya. Akkor a koalíciós partnerek közötti egyezkedés miatt húzódott el az idő, most viszont az ukrajnai háború alakulása befolyásolja, hogy kik lesznek az új kormány tagjai.

• Hogyan sikerült eddig Vucicnak egyensúlyoznia?
• Milyen szerephez juthatnak az oroszpárti politikusok?
• Milyen szerep juthat a magyaroknak?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!