Szevasz, Vili bácsi! – interjú Várkonyi Andrással

Szevasz, Vili bácsi! – interjú Várkonyi Andrással

Várkonyi András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kalamár Tamás sokáig a szememre hányta, hogy a Barátok közt indulásakor úgy fogalmaztam, lehet ebben az egészben egy jó erős fél-egy év – idézte fel lapunknak adott interjújában Várkonyi András. A színművésszel annak kapcsán beszélgettünk, hogy huszonhárom év után, szombaton véget ér az RTL Klub népszerű szappanoperája.

A sorozatot kezdetben több millióan követték, az utolsó évekre viszont a nézettsége megkopott, a végére az új részek vetítése egyenesen délutánra került át. A Berényi család tagjait, két évtized fordulatait viszont mindenki ismeri, még azok is, akik nem nézték jó szemmel a széria népszerűségét. Várkonyinál rákérdeztünk arra is, amiről Farkasházi Mónika színésznő egy reggeli műsorban beszélt: „Tudod, ez volt az a sorozat, amit senki nem nézett, mégis volt 2-2,5 milliós nézettsége egykor.” – Ez csacsiság, modorosság. Amikor gyerekeket tanítok, sokan mondják, ők már egyáltalán nem tévéznek, inkább csak a gépen fogyasztanak tartalmat. A felnőttek azok, főleg az idősebbek, akik odaragadnak a tévé elé. (…) A sorozat fő öröksége, hogy az intim, családi kapcsolatokat megemelte, középpontba hozta. Ez volt az egyik fő vonzereje szerintem – mondta lapunknak a színművész.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen volt együtt dolgozni a sorozat korábbi producerével, Kalamár Tamással, akinek stílusát érték már kritikák, például egy kétezres évek eleji könyvben Halász Gábor és Konta Barbara részéről. – Tamás kiabálós producer volt. Van ilyen, aki úgy teremt rendet, hogy kiabál. Ez alkat kérdése. Én egyre jobban kijöttem vele. Az elején még kóstolgattuk egymást, ahogy mondani szokás. Mindig komolyan vettem mindazt, amit fennhangon közölt. Aztán rájöttem, hogy ha én magam is fennhangon válaszolok, az kioltja ezt a feszültséget. Végül kifejezetten baráti kapcsolatba keveredtünk. Olyannyira, hogy az új produkciójában én szinkronizáltam az osztrák színészt. Örülnék, ha megint dolgozhatnék vele – fejtette ki Várkonyi András.

• Korábban felbukkant a Lindában és a Szomszédokban is. Milyen tapasztalatai vannak a rendszerváltás előtti sorozatozásról?
• A Szomszédoknál a koncepció része volt, hogy a magyar valóságra reflektáljon. Jó ötletnek tartotta, hogy ez kimaradt a Barátok köztből?
• Nem hordozta magában a sorozat annak veszélyét, hogy a törtető üzletembertípus szerepmodell lesz a nézők számára?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!