Szlovákia ismét ítéletet mond

Szlovákia ismét ítéletet mond

Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke, a hárompárti kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje (j) és Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter (b) a televíziós vitája előtt Pozsonyban 2024. április 3-án (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Kiélezett küzdelmet jósolnak a fogadóirodák Szlovákiában, ahol szombaton Peter Pellegrini és Ivan Korcok mérkőzik meg egymással az államfői tisztségért. Északi szomszédunknál ugyanis lehetőség van arra, hogy az érdeklődők megtegyék tétjeiket az elnökválasztás eredményére. Szakértők szerint szombaton a szavazók nem csupán az államfő személyéről döntenek, ki legyen Szlovákia következő köztársasági elnöke, hanem Robert Fico kormányának elmúlt fél évéről, sőt az oroszbarát politika folytatásáról is ítéletet fognak mondani.

A szlovákiai elnökválasztás második fordulójának végeredményét elsősorban azért nehéz előre megjósolni, mert az első forduló rácáfolt az előzetes várakozásokra. Ugyanis a március 23-án tartott első fordulóban Ivan Korcok egykori külügyminiszter kapta a szavazatok 42,5 százalékát, mögötte a második helyen, 37 százalékkal végzett Pellegrini, akit korábban sokan biztos befutónak tartottak. A szlovákiai választók azonban ezúttal is fittyet hánytak a közvélemény-kutatók előrejelzéseire, mint ahogy az a múlt évi parlamenti körben történt.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!