Azok a társasházak járhatnak a legrosszabbul, ahol tavaly lealkudták a közös költség emelését

Azok a társasházak járhatnak a legrosszabbul, ahol tavaly lealkudták a közös költség emelését

Felújított panelházak Újpalotán (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A rezsicsökkentés részleges kivezetése a korszerűtlen családi házakban – népszerű elnevezéssel Kádár-kockában – élők számára jelentette a legnagyobb csapást. Kevesebb szó esett azonban a kisebb-nagyobb társasházakról, ahol a ház jellegétől, az abban található lakások számától függően valamekkora összegű közös költséget kell fizetni. Ez az összeg fedezi a ház „közös” működtetésű részeinek – például lépcsőház-világítás, lift – költségeit, illetve ebből fizetik az esetlegesen szükséges olyan korszerűsítéseket, fejlesztéseket, mint az épület külső szigetelése, közös energetikai felújítás, például megújulóenergia-termelő rendszerek – napelem, napkollektor, hőszivattyú – telepítése. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a már meglévő rendszereknek a működtetési költségei emelkednek, illetve napról napra drágábbak lesznek a felújítások, korszerűsítések is.

– A sajtóban ugyan egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg, hogy mennyivel emelkednek a közös költségek: lehetett 60-70 százalékos emelkedésről olvasni, de 20-30 százalékos növekedésről is. Ezek mindegyike igaz lehet. Ahogy nem lehet átlagos magyarról, úgy átlagos társasházról sem beszélni – fejtegette lapunknak egy, a fővárosban több ezer lakás képviseletét ellátó kisvállalkozás vezetője, akinek kezelésében néhány tucat lakásostól több száz lakásosig terjedő épületek is állnak.

• Mely társasházaknál lehet reális a közös költség 60-70 százalékos emelése?
• Miért emelte a kata adórendszer kivezetése a díjak szintjét?
• Mikorra várható az új társasházi törvény életbelépése?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!