30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség

30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átlagosan 30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség – mondta Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke a Blikknek. Szerinte ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban lakásonként havonta. „Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet” – fogalmazott.

A legmagasabb költség az újépítésű társasházakat érinti, ahol rengeteg gépészet van. „Van bennük lift, tűzoltós, szén-monoxid, valamint légcserélő-rendszer. Egy vadiúj építésű, 60 lakásos társasháznak nagy az energiafogyasztása, és bár költséges, mégis azt gondolom, mindig olcsóbb, mintha egy rossz kazán működne. A közösköltség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, hozzáteszem, a lakhatás színvonala is a többszöröse” – mondta.

A rezsinél azonban szerinte nagyobb probléma, hogy megszűnt a kata, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, mint például a takarítás, a karbantartás, a felújítási- és javítási munkák. Úgy látja, a közös költség mértékét már sehogy sem lehetne csökkenteni, az elmúlt években már minimalizáltak mindent.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.