30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség

30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átlagosan 30-40 százalékkal emelkedhet a közös költség – mondta Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke a Blikknek. Szerinte ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban lakásonként havonta. „Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet” – fogalmazott.

A legmagasabb költség az újépítésű társasházakat érinti, ahol rengeteg gépészet van. „Van bennük lift, tűzoltós, szén-monoxid, valamint légcserélő-rendszer. Egy vadiúj építésű, 60 lakásos társasháznak nagy az energiafogyasztása, és bár költséges, mégis azt gondolom, mindig olcsóbb, mintha egy rossz kazán működne. A közösköltség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, hozzáteszem, a lakhatás színvonala is a többszöröse” – mondta.

A rezsinél azonban szerinte nagyobb probléma, hogy megszűnt a kata, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, mint például a takarítás, a karbantartás, a felújítási- és javítási munkák. Úgy látja, a közös költség mértékét már sehogy sem lehetne csökkenteni, az elmúlt években már minimalizáltak mindent.