Távolodik „mesterétől”, Orbán Viktortól az olasz kormányfő, Giorgia Meloni

Távolodik „mesterétől”, Orbán Viktortól az olasz kormányfő, Giorgia Meloni

Orbán Viktor és Giorgia Meloni 2021 augusztusában Rómában (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Olaszország és Kína az „Egy övezet egy út” kezdeményezés (BRI) nélkül is erős kapcsolatot tarthat fenn – jelentette ki Giorgia Meloni, miután július 27-én megbeszélést folytatott Washingtonban Joe Biden amerikai elnökkel. Olaszország szélsőjobbról érkező első női kormányfője tíz hónapos kormányzása alatt atlantistább és uniópártibb külpolitikát valósított meg, mint az előtte kormányzó kabinetek.

Ez két dolog miatt is kifejezetten izgalmas. Egyrészt, mert mindezt egy korábban kifejezetten euroszkeptikus és globalistaellenes erőként hajtotta végre. Másrészt, Meloni egyik korábbi politikai példaképének azt az Orbán Viktort nevezte meg, akinek politikájától elég messze állnak az elvileg szövetségesnek számító olasz miniszterelnök manőverei. Ez még akkor is meglepőnek tűnik – miként Reptér című külpolitikai műsorunkban Molnár Anna Olaszország-szakértő is megjegyezte –, ha tudjuk, hogy Olaszország, és az olasz kormányok alapvetően NATO- és EU-barátok, a szélsőjobb pedig mindig moderálja korábbi retorikáját kormányra kerülése esetén.

• Hogyan reagáltak Pekingben az olasz kormányfő szavaira?
• Milyen vitái vannak Olaszországnak az EU-val, és miért tartanak vissza uniós forrásokat?
• Miért vett vissza a korábbi harcos migráció-ellenes retorikából Giorgia Meloni?
• Mit akar kezdeni az olasz miniszterelnök a rekordmagas államadóssággal és a soha nem látott népességfogyással?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!