Terror, kegyelem

Terror, kegyelem

Budaházy György lóháton távozik a váci börtönből 2023. április 27-én. (Fotó: Polgári Mulató Facebook-oldala)

Szemben az ellenzékkel azt gondolom, Magyarországon nem az alaptörvénnyel van baj, hanem azzal, ahogy a hatalom az abban deklarált elvekhez viszonyul. Olykor akár a konkrét rendelkezéseken, a magasztos szöveg – amelynek minőségét az újabb és újabb módosítások roncsolják – szellemiségén pedig rendszeresen átlépve. Az alaptörvény Nemzeti hitvallás címet viselő bevezetője világosan elhatárolja a mai berendezkedést az előző század diktatórikus rezsimjeitől, azok ideológiai alapjaitól. Vagyis egyszerre antifasiszta és antikommunista. Előbbi alapján náciellenes, az etnikai, vallási alapú kirekesztést, az antiszemitizmus minden megnyilvánulását elutasító; utóbbi szerint a bolsevik típusú diktatúrát, az osztályalapú üldözést megbélyegző. Kikezdhetetlen elvi alap, ám a politikai gyakorlat nem mindig idomul hozzá kifogástalanul. A deklarációkból az is következik, hogy a közéleti véleménynyilvánítás nem járhat semmiféle hátránnyal, a politikai küzdelem eszköztárába pedig nem fér bele az erőszak semmilyen formája.

Mindennek fényében érdemes egy pillantást vetnünk az elnöki kegyelemben részesített Budaházy György és az ártatlanul meghurcolt aktivista ügyére. Novák Katalin eljárása jogilag nem kifogásolható, ám a kegyelem ez esetben politikai aktus. Ezt jelzi, ahogy a hazai szélsőjobboldal hősét a hívek fogadták (túlzó párhuzam, de nekem bizony mindez a baltás gyilkos hazatérését idézte egy kicsit). Tény, hogy Budaházy bűnhődött mindazért, amit a jogerős ítélet alapján elkövetett – a DK kinyilatkoztatása, miszerint kormányváltás után visszakerül a börtönbe, emiatt is elfogadhatatlan –, elég arra utalni, hogy a Hunnia Mozgalom elleni eljárás 2011 (!) óta húzódott. Ám mintha az a tény az úgynevezett jobboldalon elsikkadna, miben is találták bűnösnek Budaházyt és társait. Terrorizmusban.

• Budaházynak jár a kegyelem, de az ártatlanul meghurcolt szikrás nőnek nem a bocsánatkérés?
• Mire jelentenek ürügyet a kormánynak az antifa-támadások?
• Mire jó alkalom az elnöki kegyelem?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!