Valóban az okostelefonok iskolai tiltása lenne a megoldás?

Valóban az okostelefonok iskolai tiltása lenne a megoldás?

Okostelefon (Forrás: Pixabay)

Szkeptikus vagyok, amikor az iskolai okostelefonozás betiltásáról szóló cikkeket olvasom. Alapvetően pedig örülnöm kellene, hiszen magam is veszélyesnek tartom azt a tendenciát, ami felé ezekkel az eszközökkel elindultunk. Messze nemcsak arról van szó, hogy a gyerektől most már egy kattintásnyira van a legerőszakosabb pornók sokasága. Ez többé-kevésbé igaz volt az okostelefon előtti internetes időkben is. De a koncentrációs készséget valóban erősen rombolja, hogy minden a zsebünkbe költözött.

Nem lehet meglenni már a villamoson sem a levelek olvasgatása nélkül. Kirándulni megyünk? Azért lőjünk egy fotót, tegyük fel sztoriba. Ha pedig már fenn vagyunk, görgessük is kicsit a falat, ki milyen tartalmat kínált az előző egy órában. Nem lehet elszakadni. Ezt valaki felismeri, és menekülne, más pedig teljesen jól elvan vele.

Mint az viszont az eddigiekből is kitűnt, a legkevésbé sem csak a fiatalok problémájáról van szó. Olvasom a hírt, hogy összefogtak egy ír kisváros szülői, középiskoláig egyikük sem vesz a gyereknek okostelefont. Majd a cikket arról, hogy a finn kormány betiltaná a telefonozást az iskolákban. És hogy még a kiváló finn oktatás eredményei is romlani kezdtek, amit sokan az okostelefonozás hatásaival kötöttek össze. És valóban lehet is köze a kettőnek egymáshoz. A tiltásosdit viszont hamvában holt kísérletnek érzem. 

• Ki mindenkinek tenne jót a digitális detoxikáció?
• Mi vezethetne inkább megoldásra?
• Törődjünk bele végleg?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!