Tíz év alatt utolértek minket a románok

Tíz év alatt utolértek minket a románok

Román lobogók mindenütt (Fotó: Lukács Csaba)

 

Nehéz összehasonlítani két hasonló fejlettségű országot, mint például Magyarországot és Romániát. Az általános gazdasági mutatók mellett nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni, ha azt vizsgáljuk, hol is jobb élni. Az azonban megállapítható, hogy keleti szomszédunk az elmúlt évtizedben utolérte hazánkat: 2010-ben az uniós fejlettségi átlag 66 százalékán állt Magyarország, amíg Románia 53 százalékon. Ma hazánk 75, keleti szomszédunk 74 százalékon áll – mondta megkeresésünkre Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. 

Persze igaz az is, hogy alacsonyabb szintről könnyebb nagy fejlődést elérni. Vigyázni kell, hogy be ne ragadjon az ország a közepes fejlettség csapdájába. Ezen a szinten ugyanis már sokkal többet kell dolgozni, sokkal nagyobb összeget kell elkölteni a kisebb előrelépésért is. Az elmúlt évek adatai arra utalnak, Magyarország benne maradt ebben a kelepcében. Nagy kérdés, hogy Románia tovább tud-e lépni, vagy sem. Persze van arra példa, hogy ez nem gond, hiszen a csehek, akik nagyjából onnan indultak, mint mi, ma már az uniós átlagfejlettség 93 százalékán állnak.

• A román vagy a magyar pedagógus keres-e jobban?
• Milyen különbségeket magyaráz a nagyobb hazai infláció és a gyengébb forint?
• Mennyi marad a családoknál a szomszédban, és mennyi nálunk?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!