Tolakodó, sárga-fekete haramia – avagy hadakozás a darazsakkal

Tolakodó, sárga-fekete haramia – avagy hadakozás a darazsakkal

Nem érdemes darázsfészek közelébe menni (Forrás: Pixabay)

A fagyidat akarja. A sült húst vagy a barackot, amibe éppen beleharaptál. A darázsoffenzíva a nyarak talán legkellemetlenebb élménye, allergiásoknak maga a rémálom.

Július 23-án darázsszúrás következtében vesztette életét Ribarics Tamás, a Tales of Evening gitárosa: a zenész kómába esett, szervezete 13 nap után feladta a harcot. Augusztus elején, Szentendrén egy helyi zöldséges vesztette életét, miután egy szájába kerülő darázs megszúrta, de rendszeresek a kis híján tragédiával végződő esetek is. Debrecenben egy allergiás rohamtól szenvedő nőt rendőrautóval szállítottak kórházba, Domoszlón barátai élesztettek újra egy darazsat nyelő horgászt.

Az Országos Mentőszolgálat lapunknak küldött összegzése szerint munkatársaik 2020-ban 2425, tavaly 2455, idén augusztus 12-ig pedig 2058 darázs- vagy méhszúrásos riasztáshoz vonultak ki (az OMSZ évente összességében több mint 1,2 millió esetben nyújt segítséget).

• Mennyire rendkívüli idén a darázsszezon?
• Mi a legjobb, amit tehetünk, ha például a fészkük védelmében megtámadnak minket?
• Milyen extrém esettel találkozott már a darázsirtó?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!