Hosszabb távon nagy terhet jelent a törlesztési moratórium

Hosszabb távon nagy terhet jelent a törlesztési moratórium

Fotó: Végh László/Magyar Hang

Magyarországon még mindig covidjárvány van. Másképp aligha magyarázható, hogy a koronavírus-válság elleni védekezés idejére bevezetett hiteltörlesztési moratórium még mindig érvényben van – tréfálkozott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az idei Takarékossági Világnapon rendezett banki gálán. Az üzenet célba ért, hiszen néhány héttel később kiderült: a kormány nem hosszabbítja meg a moratóriumot.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint jelenleg már csak a lakossági kölcsönök három százaléka van a védőernyő alatt. A covidjárvány kitörésekor, 2020 márciusában a lakossági hitelek 63 százalékára automatikusan életbe lépett a moratórium – magyarázta a történések legfontosabb mozzanatait Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu hitelszakértője. – Az első hónapokban valóban mindenkinek segítséget jelentett a bizonytalan helyzetben, hogy legalább a hiteltörlesztéssel nem kell bajlódnia. Ám azt követően szépen apadt az állomány, és tavaly október végén a még a védőernyő alatt lévő lakossági ügyfeleknek 23 százaléka döntött úgy, hogy távozik a moratórium alól.

• Mennyivel nő meg a futamidő?
• Mennyivel többet kell fizetni annak, aki igénybe vette a moratóriumot?
• Segítséget jelent a hitelek fixálása?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!