Túlmennek a megfizethetőség határán az albérletárak

Túlmennek a megfizethetőség határán az albérletárak

A Budavári Lakásügynökség egyik kiadó lakása

Idén július 24-én hirdették ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így a most érettségizők, illetve felvételizők számára július második fele kifejezetten izgalmas időszak. A napokban tehát eldőlt, kit melyik főiskolára, egyetemre vettek fel, ezt követően pedig indulhat a roham az albérletekért.

Ahogy minden évben, úgy idén is készül erre az időszakra az albérleti piac. A legnagyobb mozgolódásra a fővárosban és a nagy egyetemi városokban lehet számítani. A piac élénkülése – ahogy korábban szinte mindig, úgy ebben az évben is – már júniusban megkezdődött. Ez egyrészt a bérleti díjakban, másrészt a kínálat alakulásában érzékelhető. A KSH és az Ingatlan.com által közösen összeállított lakbérindex azt mutatja, hogy országosan átlagosan csaknem két – egészen pontosan 1,9 – százalékkal emelkedtek a lakásbérleti díjak májushoz képest. Ettől valamelyest elmarad a budapesti albérletekért fizetendő átlagösszeg 1,6 százalékos növekedése. A díjak emelkedése egy hónap alatt országosan csaknem háromszorosára gyorsult, hiszen májusban mindössze 0,7 százalékos emelkedést mértek. Budapesten viszont hozzávetőlegesen maradt a korábbi tempó, hiszen itt már egy hónappal korábban is 1,4 százalékos volt a drágulás.

• Mire számíthatnak a fővárosban és a vidéki városokban lakást kereső egyetemisták?
• 
Melyik kerületben a legdrágább, és melyik városban a legolcsóbb a lakásbérlet?
• 
Várható-e a bérleti díjak további emelkedése, vagy már elérték a csúcsot?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!