Tungsram: nem állt le a termelés a vállalat gyáraiban

Tungsram: nem állt le a termelés a vállalat gyáraiban

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 170 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Noha úgy tűnt, hogy januárban leállhat a munka a felszámolás alá került Tungsram hajdúböszörményi gyárában, még ezekben a napokban is van termelés itt és más üzemekben, így Budapesten is – értesült lapunk. Ezt erősítették meg a nekünk nyilatkozó szakszervezeti vezetők is. A Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk továbbá: kijelölték a felszámolót is. A felszámolásra a Felszámoló-Reorg Zrt. kapott megbízást.

Bár a munkavállalók jelentős részének lejárt a szerződése, a cég nem szeretné elveszíteni őket, ezért átmeneti megoldásként munkaerő-kölcsönzőn keresztül visszafoglalkoztatják a dolgozókat. Így biztosítható a termelés, a dolgozóknak is van munkájuk, a fizetés pedig lényegében a közvetítőcégen keresztül érkezik – tudtuk meg Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) hajdúböszörményi vezetőjétől és Sallai Gábortól, a TDFSZ elnökétől.

A hajdúböszörményi üzemben az év végi leállás utáni újraindulás óta folyamatos a termelés, a huzalgyártók például továbbra is három műszakban dolgoznak. 108 munkavállalónak biztosított a foglalkoztatása, egyelőre január végéig. – Ez biztató, mert azt mutatja, a cégnél komoly esélyt látnak arra, hogy tovább működjenek az üzemegységek, és nem akarják elengedni az emberek kezét – jelentette ki Elek Zoltán, aki szerint azt követően újabb két hetet hosszabbíthatnak.

• Hogyan mentené a vállalat a munkahelyeket és más értékeket?
• Milyen új Tungsram-cégeket jegyeztek be az ország különböző pontjain?
• Milyen sors vár a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetére?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!