„Úgysem úszod meg, menj ki dolgozni az utcára!”

„Úgysem úszod meg, menj ki dolgozni az utcára!”

A miskolci védett övezet határa (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Magyarország emberkereskedelem tekintetében Európa legfertőzöttebb országai közé tartozik. Ma már a közösségi oldalak révén a bűnözők sokkal könnyebben hálózhatják be áldozataikat, akik között sokan még fiatalkorúak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Traumaközpont Közhasznú Nonprofit Kft. „Ne hagyd, ne tedd!” címmel kampányt indított, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire.

Senki nem tudja, hogy Magyarországon hány áldozata van az emberkereskedelemnek. Még a hatóságoknak és a problémával foglalkozó szervezeteknek is csak becslései vannak, de a nemzetközi számokat a magyar helyzetre alkalmazva nem túlzás azt állítani, hogy nálunk körülbelül 40–50 ezer áldozatról beszélhetünk. Hogy közülük hányan fiatalkorúak, arról még kevesebb információ áll rendelkezésre. A hivatalos adatok évente néhány tíz áldozatot tartanak nyilván, de a szakmai szervezetek szerint ez a szám nagyságrendekkel több lehet. Amit biztosan tudunk, hogy a régiónk országaiban ez egy nagyon átható és mélyen gyökerező probléma, hazánk pedig az egyik legérintettebb európai ország.

• Miért van könnyebb dolguk a fiatalokra vadászó emberkereskedőknek, mint egy-két évtizede?
• Hogyan veszik rá a bűnözők a nőket, hogy a testüket árulják?
• Milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek az emberkereskedők?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!