Újjáéledt remény

Újjáéledt remény

Mellár Tamás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Magyar Péter megjelenésével és hihetetlen gyorsan felfutó népszerűségével újból felmerült az a korábban már többször is megvitatott kérdés, hogy vajon az Orbán-kormány leváltható-e választások útján, és a NER lebontható-e demokratikus eszközökkel. Korábban az a többségi vélemény alakult ki, hogy mindkét kérdésre nem a válasz. Most viszont egyre inkább az igenek kerülnek többségbe, egyre többen vélik úgy, hogy Magyar Péter egy új párttal, harmadik erőként megjelenve a választásokon meg tudja akadályozni a Fideszt bármilyen többség megszerzésében, és így szabad út nyílhat az Orbán-rendszer felszámolására.

Ez az optimista forgatókönyv újból reményt adhat és láthatóan ad is a közügyektől megcsömörlött egyre fásultabb és elkeseredettebb embereknek. Az elmúlt években ugyanis nagyon megemelkedett azok száma, akik nem látták értelmét a politikai aktivitásnak, mert nem akartak két rossz közül választani. Orbánt és a NER-t ugyanúgy elutasították, mint Gyurcsányt és az ellenzéki parlamenti pártokat, amelyek készségesen asszisztáltak a Fidesz kétharmados uralmához és a demokratikusnak látszó működés fenntartásához. Sokan nem akartak élni a választásokon való részvétel jogával, vagy ha igen, akkor a parlamenten kívüli pártokra, például a kutyapártra szavaztak. A hitelességi és bizalmi válság egyre erősebbé vált a parlamenti pártok és a magyar demokrácia iránt.

A széles körben terjedő apátia és politikai passzivitás időszakában különösen fontossá vált egy új szereplő megjelenése a színen, akiben bízni tudnak az emberek, aki hiteles alternatívát tud felmutatni, aki újból értelmet tud adni a választásokon való részvételnek, a politikai aktivitásnak. Nos, ebben a helyzetben kifejezetten negatív és káros az olyan kritikai vélemény, amely azt mondja ki, hogy az Orbán-kormányt választásokon nem lehet a hatalomból leváltani, valamint rendszerét nem lehet így lebontani. Ezt az álláspontot képviseli többek között Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos – és jómagam is.

• Mik jelentik a rendszer támaszait és mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?
• Mihez kell türelem?
• Mikor követett el Orbán Viktor stratégiai hibát?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!