Még mindig lendületben az oroszok

Még mindig lendületben az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium 2024. július 16-án közreadott videójáról készített képen orosz harckocsi ágyúja tüzel Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Az orosz hadsereg feltartóztathatatlannak látszik a Donyec-medencében, ahol az elmúlt napokban több kisebb falut is elfoglaltak az Avgyijivka és Pokrovszk közötti térségben. És bár ezeknek a falvaknak a stratégiai jelentősége minimális, az orosz előrenyomulás azért jelent óriási veszélyt Ukrajnára, mert ha Pokrovszk is elesne, gyakorlatilag szabaddá válna az út az oroszok számára a dnyipropetrovszki régió felé.

Hogy Moszkva a nyári hónapokban erőteljes offenzívára készül a Donbaszban, már az év elején hangoztatták az elemzők, így az utóbbi időszakban Kijev számos intézkedést hozott a védelem érdekében. Ezek közé tartozott a májusban életbe léptetett új mozgósítási törvény, amely lehetővé tette az ország valamennyi sorköteles személyének a könnyebb azonosítását. Korábban az ukrán vezetés 27-ről 25 évre csökkentette a besorozandó férfiak felső korhatárát, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két további törvényt is aláírt, amelyek lehetővé tették a foglyok hadseregbe való belépését, továbbá emelték a be nem vonuló sorköteles férfiakra kiszabható büntetéseket. A szakértők persze már akkor figyelmeztettek, hogy több hónapba is telhet, mire az újonnan besorozott katonák elérhetik a frontot és erősíthetik a megfeszített munkát végző csapatokat. Emellett az ukránok az utóbbi hónapokban nagy hangsúlyt fektettek a már meglévő védelmi vonalaik további erődítésére, különös tekintettel a Szlovjanszk–Kramatorszk–Kosztjantinivka–Pokorszk-vonalra. Ám az események tükrében a felkészülés csak részben sikerült, így az orosz csapatok mindössze 14 kilométernyire kerültek Mirnohrad városától, amelyet folyamatos tüzérségi tűz alatt tartanak. Amennyiben az oroszok elfoglalnák ezt a települést, már képesek lennének Pokrovszkot is ostrom alá venni, ami rendkívül nehéz helyzetbe sodorná az ukrán hadsereget.

• Miért kényszerül folyamatos hátrálásra az ukrán hadsereg a Donbaszban?
• Hogyan áll most az ukrán lakosság a háborúhoz?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!