Hétről hétre szaporodnak a katonai sírok az ungvári temető melletti parkban

Hétről hétre szaporodnak a katonai sírok az ungvári temető melletti parkban

Az ungvári központi temető (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Hétről hétre szaporodnak a katonai sírok az ungvári Kálvária temető melletti parkban, nemrég új sort kellett nyitni az érkező áldozatoknak. A kárpátaljai lakosság azonban mégsem tört meg, a hősi áldozatok emlékét pedig óriási tisztelet övezi. Riport.

Egy katona eleste és a halálának bejelentése a legritkább esetben esik egybe, ezért nem tudni pontosan, hány áldozata lehet eddig a háborúnak – magyarázza Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa, aki az elmúlt két évben számos kárpátaljai áldozat családtagjával készített interjút. Kollégánk tapasztalata szerint ugyanis a háborúban sajnos nagyon gyakori, hogy egy katona egyszerűen eltűnik, vagy a holtteste olyan helyen marad, amit nem tudnak megközelíteni, mert az oroszok megszállták a területet. Így sokszor a halál bekövetkezte után csak hosszú hónapokkal vagy akár egy egész évvel később szállítják haza és temetik el a katonát.

Ahogy az ungvári központi temetőhöz érkezünk, hatalmas zászlótenger tárul elénk: ez az a hely, ahová a 2022. február 24-ei orosz invázió óta elhunyt ungvári katonákat temetik. Rengeteg itt a friss sírhalom, a fejfákon az elhunyt katonák színes fényképe látható. Nézem a fotót, majd a halálozási dátumot. A katona mindössze egy hónapja esett el a fronton. Habár a katonákat érkezési sorrendben temetik, olyan sírt is látunk, amelyben néhány hónapja egy több mint egy éve elhunyt katonát hantoltak el. – Őt csak később találhatták meg – mondja Szabó Sándor.

• Hány magyar halt meg eddig az ukrajnai háborúban?
• Hogyan lett egy kárpátaljai dal Ukrajna-szerte ismert gyászdal?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!