Uniós szálka, magyar gerenda

Uniós szálka, magyar gerenda

Henrik Hololei egy bangkoki kórház tetején 2018. május 11-én (Fotó: AFP via Europress/Tawatchai Kemgumnerd)

Miközben Brüsszelben EP-képviselőket tartóztatnak le és bizottsági tisztségviselőket mozdítanak el korrupció, vagy pénzügyi szabálytalanság gyanúja miatt, a magyar politikai vezetés gond nélkül használhatja saját céljaira az állami infrastruktúrát.

Saját kérésére felmentették vezetői megbízatása alól az egyik legmagasabb rangú brüsszeli bürokratát, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az Európai Bizottság egyik főigazgatóját. A brüsszeli javaslattévő-végrehajtó testület struktúrája szakpolitikai területek szerint tagozódik, több mint harminc főigazgatóság van, amelynek élén főigazgatók állnak. Ők jelentik a bizottság szakmai csúcsvezetését, amelytől elkülönülten áll a politikai testület, az uniós biztosok 27 fős kollégiuma.

Az észt Henrik Hololei a közlekedéspolitikáért felelős főigazgatóságot vezette, és az a bűne, hogy ingyenes repülőjegyeket fogadott el a katari államtól, vagy az ahhoz köthető csoportoktól, miközben a tőle függetlenül dolgozó bizottsági tárgyalódelegáció egy légi közlekedési megállapodást dolgozott ki az öböl menti állammal.

• Vesztegetésről van-e szó egyáltalán?
• Milyenek a magyar politikusok repülési szokásai?
• Mit tenne az Európai Bizottság a korrupció ellen?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: EU