Még csak kéri a kormány, de nem mondják kétszer

Még csak kéri a kormány, de nem mondják kétszer

Fotó: Unsplash/Engin Akyurt

 

Június utolsó napjaiban újra a figyelem középpontjába kerültek a hazai üzemanyagárak, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ismét szankciókat helyezett kilátásba az üzemanyag-forgalmazókkal szemben. Közleményük szerint „elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyarok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai”. A minisztérium érvelése szerint a benzin 4, míg a gázolaj 18 forinttal drágább, mint a szomszédos országok átlaga, holott korábban abban egyeztek meg a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőivel, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. – Amennyiben nem így lesz, a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – olvasható a közleményben.

Hogy mennyire fontos része az üzemanyagár a kormány kommunikációjának, azt jól mutatja, hogy Orbán Viktor szokásos pénteki rádiós beszédében is kitért a kérdésre, és a következő szavakkal fenyegette meg az üzemanyag-forgalmazókat: – Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint amennyi a szomszédos országok átlagára. Most szép szóval kérjük, de nem mondjuk kétszer. Ha a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk – mondta. Orbán Viktor ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a megállapodás megkötése óta mintegy két százalékot gyengült a forint, ahogy arról sem, hogy a szomszédos országokhoz képest mennyi pluszadó terheli a hazai üzemanyagok árát.

• Mit felejtett el bejelenteni Orbán Viktor a hazai üzemanyagárak alakulását illetően?
• Mivel magyarázzák a régiósnál magasabb árakat az üzemanyagforgalmazók?
• Milyen változtatásokat kértek a régiós árak kiszámításánál az üzemanyagforgalmazók? 

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!