Orbán ismét saját valóságot kreált Tusnádon

Orbán ismét saját valóságot kreált Tusnádon

Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2024. július 27-én (Forrás: Tusványos/Facebook)

Retorikailag jól felépített beszéd konstruált valósággal – tényszerűen és röviden így lehet értékelni Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédét. Kritikusai szerint nem mondott igazából semmi újat; nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, kiknek szólt a beszéd, s melyik célcsoport van többségben. Aki a miniszterelnöki konstruált valóságban éli az életét, döntően a közmédiából, helyi lapokból tájékozódik, környezete sem készteti a világ jobb megismerésére, az egy olyan embert látott, hallgatott, akinek van víziója, aki érti a világ működését, s nem csak azt tudja, hogy most milyen szelek fújnak, hanem azt is, hogy milyenek fognak.

Ízekre szedve az elmondottakat tényszerűen feltárhatók a csúsztatások és önellentmondások. Különösen érdekesen hangzottak Orbán szavai úgy, hogy percekkel előtte a mellette ülő Tőkés László püspök a magyarságot és a románokat egyaránt sújtó demográfiai katasztrófáról beszélt. Az elvándorlást és a születések alacsony számát a miniszterelnök a családoknak járó támogatások esetleges további emelésével tervezi orvosolni itthon és a határokon túli magyarlakta területeken egyaránt. Abban lehet igazság, hogy az anyagi környezet javulása pozitívan hathat a középosztály gyermekvállalási hajlandóságára, ám hogy a támogatási rendszert miként terjesztik ki más országokra, honnan szereznek valós adatokat az ott élő családok állapotáról, és miből lesz rá forrás, egyelőre nem világos.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 8-ig kapható 2024/31. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!