Hétfői iráni támadásra számítanak Izrael ellen

Hétfői iráni támadásra számítanak Izrael ellen

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai és izraeli kormánytisztviselők arra számítanak, hogy Irán és szövetségesei már hétfőn támadást intézhetnek Izrael ellen – derül az Axios amerikai hírportálon megjelent beszámolóból, amely három, izraeli és amerikai kormányzati körökhoz tartozó névtelen forrásra hivatkozik. A cikk szerint az amerikai tisztségviselők feltételezik, hogy mind Irán, mind a síita Hezbollah milícia még véglegesíti katonai terveit, és politikai szinten jóváhagyja azokat.

Egy esetleges küszöbön álló iráni megtorló csapás az április 13-án és 14-én Izrael ellen intézett támadás mintáját követhetné – csak nagyobb léptékben. Ráadásul az áprilistól eltérően ezúttal a Hezbollah is érintett lehet. Akkor Irán több mint 200 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre válaszul a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő iráni konzulátus épülete elleni támadásra. A jelentés szerint a Közel-Kelet amerikai erőkért felelős tábornoka, Michael Kurilla jelenleg a térségben tartózkodik, hogy összehangolja az Izrael elleni esetleges támadással szembeni védekezés előkészületeit. A Pentagon szerint az Egyesült Államok jelenleg is erősíti fegyveres erőit a Közel-Keleten, és több hadihajót és vadászgépet telepít a térségbe.

Netanjahu vasárnap azt mondta, hogy Izrael már többfrontos háborúban áll Irán gonosz tengelye ellen. „Nagy erővel csapunk le minden egyes fegyverére. Felkészültünk minden forgatókönyvre – mind támadó, mind védekező jelleggel” – mondta a kabinet heti ülésének kezdetén. „Megismétlem ellenségeinknek: válaszolni fogunk, és súlyos árat fognak fizetni az ellenünk irányuló bármilyen agresszióért, bármilyen oldalról is érkezik az agresszió” – fogalmazott. Még vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah több mint 50 rakétát lőtt ki izraeli állásokra.

A hét végén már Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, az Egyesült Államok és Magyarország is azon országok közé tartozott, amelyek felszólították állampolgáraikat, hogy azonnal hagyják el Libanont. A bejrúti amerikai nagykövetség szombaton közölte, hogy több légitársaság felfüggesztette vagy törölte a Bejrútba induló és onnan induló járatokat. „Arra biztatjuk azokat, akik el akarják hagyni Libanont, hogy foglaljanak le minden elérhető jegyet” – közölték. Franciaország szintén felszólította Iránban tartózkodó állampolgárait, hogy minél hamarabb hagyják el az országot.

Vasárnapra Izrael nagy részén zavarni kezdték a GPS használatát. A Times of Israel című újság és a Ynet hírportál felhasználókra hivatkozva arról számolt be, hogy nemcsak a libanoni határhoz közeli területek, hanem az ország közepén lévő sűrűn lakott régiók is érintettek. A helymeghatározó rendszer a drónoknak is segít megtalálni a célpontot, ezért blokkolhatja azt Izrael.

A New York Times jeruzsálemi tudósítója azt írta, hogy elemzők szerint az izraeli kormány arra vár, hogy lássa, mekkora károkat okozhat egy esetleges iráni és Hezbollah-megtorló akció. Szerintük Izrael csak ezután döntene a későbbi válaszlépések erősségéről, és arról, hogy a helyzet megfékezésén dolgozik-e, vagy kockáztatja a további eszkalációt, amely egy totális regionális háborúba torkollhat.

Csaknem 10 hónappal a Hamász vezette dél-izraeli támadás óta, amely a gázai háborút kiváltotta, „a kényszerhelyzet, amelyben Izrael találta magát, messze nem megoldott” – írta vasárnap Amos Harel, a baloldali Haaretz című újság katonai ügyekért felelős elemzője. „Azok a stratégiák, amelyeken Irán és megbízottjai évek óta dolgoztak, nagy sebességbe kapcsoltak, példátlan kihívások elé állítva Izraelt” – írta, hozzátéve, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök „nem mutatott be, még kevésbé fogalmazott meg világos stratégiát beosztottjainak”.

Az Izrael elleni iráni megtorló csapás veszélye miatt Teheránba utazott Aiman al-Szafadi jordániai külügyminiszter. Az iráni ügyvezető külügyminiszterrel, Ali Bagheri Kanival folytatott megbeszéléseken a helyi média beszámolói szerint le akarja beszélni az országot arról, hogy katonai akciót indítson Izrael ellen. Kairóból származó hivatalos közlések szerint Badr Abdel-Atti egyiptomi külügyminiszter a Kanival folytatott telefonbeszélgetésben szintén azt sürgette, hogy minden félnek nyugalmat és önmérsékletet kell tanúsítania, hogy a közel-keleti helyzet ne fajuljon el. Iráni médiajelentések szerint Irán eddig minden közvetítési kísérletet elutasított.

Mint megírtuk, a feszültség oka, hogy gyors egymásutánban likvidálták a Hamász és a Hezbollah egy-egy vezetőjét.

 

Címkék: Izrael, Irán, Közel-Kelet